Nederland ondersteunt opbouw Zuid-Sudan

Nederland was de afgelopen jaren nauw betrokken bij het vredesproces in Sudan en zal nadrukkelijk betrokken blijven bij de opbouw van Zuid-Sudan. Dat zei staatssecretaris Knapen in zijn toespraak vandaag in Washington bij een high level conferentie over de toekomst van Zuid-Sudan.

De nieuwe staat Zuid-Sudan, die sinds 9 juli dit jaar onafhankelijk is, staat voor enorme uitdagingen. Naast veiligheid en stabiliteit, sociale en economische ontwikkeling, moet ook gebouwd worden aan een functionerende rechtsstaat, een meerpartijendemocratie en respect voor mensenrechten, aldus de staatssecretaris.

In een kort gesprek met President Salva Kiir van Zuid-Sudan zei Knapen dat Zuid-Sudan kan blijven rekenen op de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van het land. Een goed functionerende rechtsstaat en goed bestuur zijn daarbij essentieel, aldus Knapen. De staatssecretaris is dan ook positief dat Zuid-Sudan zal deelnemen aan het International Transparency Initiative Related to Extractive Industries. Ook drong de staatssecretaris aan op normalisering van betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Sudan door de regeling van de uitstaande kwesties van het vredesakkoord.

Zuid-Sudan is één van de 15 OS partnerlanden van Nederland. Via multilaterale en bilaterale kanalen, ook aan niet-gouvernementele organisaties, bedraagt de Nederlandse bijdrage 75 miljoen euro per jaar. Voor de komende drie jaar wordt daarvan jaarlijks 45 miljoen euro besteed aan water management, voedselzekerheid, en veiligheid en rechtsorde. Nederland heeft veel expertise op deze gebieden, werkt nauw samen met andere donoren en heeft op de terreinen water management en voedselzekerheid een coördinerende rol op zich genomen. Nederland heeft in 2011 verder zo'n 14 miljoen euro humanitaire hulp gegeven en zal ook maximaal 30 experts ter beschikking stellen voor de United Nations Mission in Southern Sudan. Nederland heeft zich ook hard gemaakt voor een gecoördineerde EU programmering voor de komende jaren. Tot en met 2013 besteedt de Europese Unie in totaal 900 miljoen Euro aan de ontwikkeling van Zuid-Sudan.

Naast ontwikkeling heeft Zuid-Sudan ook investeringen en internationale handel nodig. In oktober, een maand na de opening van de Nederlandse ambassade in de nieuwe hoofdstad Juba, vond een grote handelsmissie plaats van Nederlandse bedrijven werkzaam in de sectoren landbouw, financiële dienstverlening en transport.

De International Engagement Conference voor Zuid-Sudan duurt tot en met 15 december. Sprekers waren onder andere President Salva Kiir van Zuid-Sudan, de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken, president Zoellick van de Wereldbank  en UNDP Administrator Helen Clark. Vertegenwoordigers van bevriende regeringen, de private sector en NGO’s spraken over management van olie-inkomsten, sociale voorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, het versterken van overheidsinstanties en investeringsmogelijkheden.