Stichting Fonds MKZ-AI afgesloten

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op 12 december het eindverslag over de uitvoering van de werkzaamheden van de Stichting Fonds MKZ-AI ontvangen. Daarmee zijn alle activiteiten van het voormalige bestuur afgesloten.

Het Fonds is in 2001 door toenmalig minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (de voorloper van EL&I) in het leven geroepen om agrarische ondernemers en MKB-ondernemers te ondersteunen die als gevolg van maatregelen ter bestrijding van Mond- en klauwzeer (MKZ) of Vogelpest ernstig in de problemen waren gekomen. Het Fonds heeft met het verstrekken van rentesubsidies bij veel bedrijven een failissement voorkomen.

Stichting Fonds MKZ-AI

De Stichting Fonds MKZ is in 2001 als gevolg van de uitbraak van Mond- en klauwzeer opgericht en aansluitend operationeel geworden. Er zijn toen 126 bedrijven ondersteund met een subsidie van in totaal ruim €5 miljoen. Na het uitbreken van de vogelpest (Aviaire Influenza) in 2003 is de Stichting Fonds MKZ herbenoemd tot Stichting Fonds MKZ-AI. Bij de openstelling van het Fonds in 2004 zijn toen 232 bedrijven ondersteund met een subsidie van bijna €14 miljoen om de gevolgen van de vogelpest te kunnen opvangen.