Toespraak bij de uitreiking van de Shell LiveWIRE Award

Speech Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij de uitreiking van de Shell LiveWIRE Award, op 14 december 2011 in Den Haag.

Beste finalisten, dames en heren,

Ondernemerschap begint met een vonk. En die vonk wordt vuur. Zoals in het verhaal van twee oud-studenten van de TU Delft, Arno van Mourik en Marco Brinkman, bij wie ik vorige maand op bezoek was in Ypenburg.

Arno en Marco hadden een droom: een lichtgewicht catamaran. Gebaseerd op techniek en materialen uit de vliegtuigbouw. Daar werkten ze voor hun afstudeerproject aan. Ze deden er een jaar over om de schets uit te werken tot een prototype. En besloten ermee door te gaan. In mei 1995 richtten ze een VOF op. Met het idee dat ze na één jaar zouden gaan solliciteren als het niks werd. Na een jaar later hadden ze al twee mensen in dienst, die vandaag aandeelhouder zijn. Na drie jaar voegden ze aan hun advieswerk een productietak toe.

Zo is Airborne International in Ypenburg geboren. Een bedrijf dat vandaag 170 mensen in dienst heeft, een vestiging in Spanje en een derde vestiging in aanbouw in IJmuiden.

Een snel groeiend hightech bedrijf dat onderdelen van hoogwaardige kunststof produceert voor de meeste geavanceerde apparatuur, van satellieten en antennes tot vliegtuigen en flexibele buizen voor offshore olie- en gaswinning.

Waarom vertel ik u dit verhaal? Omdat ik denk dat onder de 13 genomineerden voor de Shell LiveWIRE Award zich de Airbornes van morgen bevinden. Ik heb uw profielen bekeken. Shell en Syntens hebben met hun selectie weer goed werk gedaan. Zoals ze het hier al sinds 1997 goed doen!

Want wat een overvloed. Aan talent. Aan creativiteit. Aan lef.

Aan doorzettingsvermogen. En aan energie! Wat dat betreft is de naam van deze prijs goed gekozen: deze jonge ondernemers zíjn energie!

En geven energie. Aan mensen in uw omgeving. Aan andere starters. Aan de economie. Die energie hebben we in Nederland en in Europa hard nodig. Zeker nu.

U deinst niet terug voor tegenwind. U ziet uitdagingen als kansen. Uw ideeën, producten en diensten zorgen straks voor groei en banen. U werkt aan oplossingen waar onze maatschappij beter van wordt. Prettiger, gezonder, schoner, stiller, welvarender.

Kijk naar de vier finalisten!

De crowdsourcing van Symbid. De couveuse die ouders en verzorgers gelukkiger maakt van BabyBloom. De visualisatie van geluid van Sorama. De schedelimplantaten die met een 3D-printer worden gemaakt van Xilloc Medical.

Geweldig! En wat een zware taak voor de jury om een winnaar te kiezen!

Beste ondernemers,

U bent de vernieuwers van het Nederlandse bedrijfsleven. U legt het fundament voor onze toekomstige groei. Daarom doe ik er van mijn kant ook alles aan om u de ruimte te geven om het vuur brandend te houden en verder op te stoken.

Door overbodige regels te schrappen. Door minder belasting op innovatie en méér kredieten en borgstellingen. Door u beter in staat te stellen om kennis om te zetten in nieuwe producten en diensten. En door u meer kansen te geven bij grote overheidsopdrachten. Ook in het buitenland kan ik u een handje helpen. Door deuren te openen. Barrières weg te nemen. Producten aan te prijzen.

Dat werkt trouwens twee kanten op. Want nieuwe Nederlandse producten kunnen mij in het buitenland ook geweldig helpen!

In Japan reikte ik eens een prijs uit aan twee ondernemers voor hun stormvaste Senz-paraplu. Ik kwam toen met die paraplu in alle Japanse kranten. En kreeg dankzij deze entree een warm welkom in Japan! Senz won in 2006 de publieksprijs van de Shell LiveWIRE Award. Vandaag doen ze zaken over de hele wereld.

Waarmee ik maar wil zeggen: ook wie dé Shell LiveWIRE Award niet wint, wacht een mooie toekomst. De toekomst ligt in jullie handen.

U heeft een intensief jaar achter de rug. En mooie jaren vóór u. Het zal wel eens zwaar worden. U zult de lessen en het netwerk van het afgelopen jaar soms hard nodig hebben. Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Blijf dromen. Houd je durf. Ga voor je passie.

Zoals de oprichters van Airborne het zeggen: “Een bedrijf in net als topsport. Het lukt alleen als je er 100 procent voor gaat! Allen zo houd je het vuur brandend.”

Ik heb er alle vertrouwen in. Veel succes!

Dames en heren, beste finalisten,

Ik ga jullie niet langer in spanning laten.

De winnaar is... Xilloc Medical uit Maastricht.

Gefeliciteerd!