Premier Rutte bezoekt politietrainingsmissie Kunduz

“Er is veel politieke discussie over deze missie.” Dat merkte minister-president Mark Rutte op tijdens een bezoek aan de Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan. “Maar weet dat er honderd procent steun is voor de uitgezonden mannen en vrouwen, vanuit de politiek en vanuit de Nederlandse bevolking. We laten het aan Hollands finest over om dit werk te doen”, vervolgde hij.

Nederlandse militairen, politieagenten en burgermedewerkers luisterden aandachtig nadat ze Rutte een warm welkom hadden gegeven. Rutte: “Het is belangrijk dat we Afghanistan teruggeven aan de Afghanen. Onze training is daarbij een belangrijke bijdrage om de politie in staat te stellen zelf de veiligheid in het land te waarborgen. Dat is belangrijk voor Afghanistan, maar ook voor Nederland en de vrije Westerse wereld. Het zorgt ervoor dat wij in vrijheid en veiligheid kunnen leven.” 

Kaartleesles

De premier liet zich de afgelopen 2 dagen tevens bijpraten over de voortgang van de missie in Kunduz en Mazar-e-Sharif. Rutte kreeg, vergezeld door Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, onder meer de trainingslocaties te zien van de Nederlandse agenten en militairen. Op het German Police Training Center volgde een demonstratie van de tweede lichting cursisten van de basisopleiding voor politieagenten.

Beide mannen sloten zich ook aan bij een kaartleesles voor Afghaanse trainees op een nabijgelegen kamp van het Afghaanse leger. De Nederlandse Police Operational Mentor and Liaison Teams nemen deze vervolgopleiding voor hun rekening. Instructeur wachtmeester Frank Benner glimlachte nadat de minister-president hem bedankte voor de wijze lessen. “Dat was een leuke verrassing”, merkt Benner op. “Ik wist wel dat hij zou langskomen, maar niet dat hij daadwerkelijk zou deelnemen aan de les.” Rutte deed volgens hem “echt superenthousiast mee. Dat was leuk.”

Na nog een bezoek bij de explosieven opruimingsdienst en het medische personeel sprak de premier op het internationale Regional Police Center nog met Afghaanse agenten, rechercheurs en openbare aanklagers. In een door politieagenten van de Europese politiemissie EUPOL gegeven training leren zij er samenwerken, om de rechtsgang in Noord-Afghanistan te verstevigen.

Op stoom

Voor het bezoek aan Kunduz stond Mazar-e-Sharif op het programma om te kijken bij de Air Task Force, die met 4 F-16’s de politietrainingsmissie ondersteunt. De luchtmacht houdt een oog op hun werkgebied met behulp van het fotoverkenningssysteem Recce Lite. Rutte: “Ik heb kunnen vaststellen dat de trainingsmissie op gang is. Dat heeft natuurlijk even geduurd. Niet omdat onze mensen er niet klaar voor waren, maar vooral omdat de mensen er niet waren om op te leiden. Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien dat we op stoom zijn gekomen. Dat is goed om te constateren.”

Door beroerde weersomstandigheden brachten de bewindsman en zijn delegatie een nachtje extra door op Kunduz. Daardoor was er niet alleen tijd voor een extra briefing en gesprekken met het personeel, maar ook voor een potje tafelvoetbal met militairen.