Openstelling herstructureringsfaciliteit Sociale werkvoorziening

Vanaf vandaag, 16 december 2011, kunnen gemeenten plannen indienen om in aanmerking te komen voor middelen uit een herstructureringsfaciliteit.

Op de website www.gemeenteloket.minszw.nl  publiceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag de procedure en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om voor de middelen in aanmerking te komen.
Gemeenten kunnen hun plannen indienen tot en met 30 april 2012. Een onafhankelijke commissie beoordeelt vervolgens de aanvraag en adviseert de Staatssecretaris van SZW over de toekenning.  

De Wet werken naar vermogen wordt naar verwachting op 1 januari 2013 ingevoerd. Doel van de nieuwe wet is dat iedereen werkt naar zijn of haar eigen mogelijkheden, bij voorkeur bij een reguliere werkgever. Als iemand alleen in een beschutte omgeving kan werken, dan blijft instroom in de Wsw mogelijk. De Wet werken naar vermogen doet een beroep op de veranderkracht en het innovatief vermogen van gemeenten en hun sw-bedrijven. Om dit veranderproces te ondersteunen stelt het Rijk in de periode 2012-2018 400 miljoen beschikbaar in een herstructureringsfaciliteit. Het doel hiervan is om de omslag richting een efficiëntere bedrijfsvoering van de Sociale werkvoorziening te ondersteunen.