Donner benoemd tot vicepresident Raad van State

Minister Donner (BZK) wordt benoemd tot vicepresident van de Raad van State. Liesbeth Spies wordt de nieuwe minister van BZK.

Donner volgt Herman Tjeenk Willink op, aan wie eervol ontslag is verleend.

H.M. de Koningin heeft Liesbeth Spies beëdigd als minister van BZK. Spies is gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland en was eerder lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

De voordracht van Donner is door de ministerraad overgenomen en met instemming begroet, zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

'Donner is een man met veel kwaliteiten. Veel kennis en ervaring in zijn bagage', aldus Rutte. 'Met zijn kennis van constitutioneel recht en wetgeving is hij een eminente kandidaat voor deze functie.'

Consultaties

Volgens de minister-president is het kabinet bij de benoeming 'niet over één nacht ijs gegaan'. Op grond van de Wet op de Raad van State is een open procedure gestart en een advertentie geplaatst waarop iedereen kon reflecteren.

Minister Opstelten (VenJ) is gevraagd de procedure te begeleiden omdat hij - als enige van het kabinet - niet benoembaar was voor deze functie. Opstelten heeft vervolgens een zorgvuldige afweging gemaakt, na diverse gesprekken en consultaties, aldus Rutte.

Spies nieuwe minister van BZK

Het vertrek van Donner laat een gat achter in kabinet, zei Rutte. 'Deze moeilijke tijden vragen om daadkracht. Er zijn nog talrijke dossiers waarop besluiten te nemen zijn. Daarom ben ik blij dat vaart is gemaakt met het zoeken van een opvolger.'

Liesbeth Spies is volgens Rutte goed op de hoogte van de actuele politieke dossiers en goed ingevoerd in het binnenlands bestuur. 'Zij zal dan ook vanaf dag 1 uitstekend beslagen ten ijs komen.'

Herschikking portefeuille

Na de herindeling van de departementen was de portefeuille van de minister van BZK erg breed geworden, met de beleidsterreinen wonen en integratie. Daarom wordt het integratieonderdeel overgedragen aan de minister voor Immigratie en Asiel, Leers.