Kabinet vaart op CPB-ramingen februari 2012

In februari 2012 presenteert het CPB nieuwe economische ramingen. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie hangen nauw samen met het verloop van de Europese schuldencrisis.

Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

CPB-directeur Teulings heeft het kabinet nader geïnformeerd over de nieuwe economische ramingen. Uit de Decemberraming blijkt dat de Nederlandse economie in een recessie zit.

In februari 2012 presenteert het CPB de ramingen voor de komende jaren. Op dat moment bekijkt het kabinet of en zo ja, hoeveel er extra moet worden bezuinigd, zei Rutte.

Afghanistan

Minister-president Rutte ging in zijn persconferentie ook in op zijn bezoek aan de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Het kabinet onderzoekt of een kleine uitbreiding van de trainingsmissie mogelijk is door training van politiemensen van buiten Kunduz of van de grenspolitie. De minister-president benadrukte dat het daarbij uitsluitend moet gaan om niet-militaire taken. Het kabinet zal de Kamer hierover binnenkort rapporteren.

Luik

Na zijn terugkomst uit Afghanistan heeft Rutte direct de Belgische minister-president Di Rupo en premier Demotte van Wallonië gecondoleerd vanwege de aanslag op burgers in Luik. Deze vreselijke gebeurtenis vervult ons allemaal met grote droefenis, zei Rutte.

Rijden onder invloed

In de ministerraad is deze week onder meer besloten dat de Wegenverkeerswet 1994 wordt aangepast. Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed raakt zijn rijbewijs kwijt. Vanaf 1 juli 2013 moet dit ook gaan gelden voor rijden onder invloed van drugs.

Verder wordt de keuringsleeftijd van oudere rijbewijsbezitters verhoogd van 70 naar 75 jaar.