Nederlandse topontwerpers renoveren VN-gebouw

Een team van Nederlandse topontwerpers gaat de Delegates’ Lounge in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York renoveren en opnieuw inrichten. Het gaat om Hella Jongerius (ontwerper), OMA/Rem Koolhaas (architect), Irma Boom (grafisch vormgever), Gabriel Lester (kunstenaar) en Louise Schouwenberg (theoreticus).

De creatieve industrie is één van de topgebieden van de Nederlandse economie die door het kabinet gestimuleerd worden. Met dit project worden Nederlandse ontwerpers en architecten op een podium gepresenteerd dat hen in de internationale aandacht plaatst en de Nederlandse creatieve industrie een economische impuls geeft.

De Delegates’ Lounge ligt op een prominente plek in het VN-hoofdkwartier, vlakbij de plenaire zaal van de Algemene Vergadering. De lounge kijkt uit over de East River en wordt als ontmoetingsplek gebruikt door duizenden beleidsmakers en diplomatieke vertegenwoordigers van de 193 lidstaten.

Het project maakt deel uit van een grondige renovatie van het hoofdkwartier. Het gebouw kwam in 1952 tot stand door donaties van lidstaten. Die traditie wordt nu voortgezet: lidstaten adopteren ruimtes en leveren het ontwerp voor renovatie. Nederland draagt 2,5 miljoen euro bij aan de renovatie van het VN-gebouw. De Delegates’ Lounge moet eind 2012 worden opgeleverd.