Kerncentrale Borssele blijkt veiliger dan geëist

De kerncentrale voldoet aan de veiligheidseisen die gesteld zijn in de huidige vergunning, daar bovenop zijn veiligheidsmarges aanwezig. Dat staat in het Nationaal Rapport dat vandaag naar de Europese Commissie is gestuurd. Hierin geeft minister Verhagen van Economische Zaken, landbouw en Innovatie (EL&I) zijn reactie op de stresstest van de kerncentrale in Borssele. De minister neemt de lessen, die uit de aanvullende risico- en veiligheidsevaluaties getrokken kunnen worden, mee in de eisen voor het ontwerp van een tweede kerncentrale.

Veiligheidseisen

Verhagen:‘Een kerncentrale moet altijd voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het is goed dat ook de stresstest aantoont dat de kerncentrale in Borssele veilig is.’ De stresstest geeft een realistisch beeld van de consequenties van extreme externe gebeurtenissen voor de kerncentrale in Borssele.

Verbetervoorstellen

De eigenaar van Borssele, EPZ, ziet mogelijkheden om de veiligheidsmarges verder te vergroten. Daarom scherpt zij ondermeer enkele werkinstructies aan. De minister heeft verder aangegeven dat hij nadere analyse wenst van maatregelen voor maandenlange ongevalsituaties en richtlijnen voor ongevalbeheersing. De komende maanden scherpt EPZ de verbetervoorstellen aan in overleg met de Kernfysische Dienst en EL&I en komt zij met een definitieve planning.

De Kernfysische Dienst (KFD), de onafhankelijke toezichthouder op nucleaire installaties in Nederland, en deskundigen van Staatstoezicht op de Mijnen, Rijkswaterstaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) hebben de stresstest beoordeeld en de minister geadviseerd.

Informatiebijeenkomst

Begin 2012 organiseert EL&I een informatiebijeenkomst om de inhoudelijke bevindingen van de stresstest toe te lichten. Alle nationale rapporten van de verschillende Europese landen worden komend half jaar getoetst. De Europese Commissie brengt in juni 2012 definitief rapport uit.