Nederland zet in op welvaart, veiligheid en vrijheid in Latijns-Amerika

‘Ook in Latijns-Amerika zetten we in op welvaart, veiligheid en vrijheid – de drie pijlers van het Nederlandse buitenlandbeleid.’ Dat zei minister Rosenthal in een debat met de Tweede Kamer over het kabinetsbeleid in Latijns-Amerika.

De economische groei van Latijns-Amerika biedt kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. Nederland is de een-na-grootste investeerder in de regio, na de VS en voor China. Geopolitiek gezien winnen landen als Brazilië, Argentinië en Mexico aan invloed.

Nederland versterkt zijn vertegenwoordigingen in Brazilië met extra personeel en opent een nieuwe ambassade in Panama. Tegelijk sluit Nederland vijf posten. Ambassades in Latijns-Amerika krijgen een regionale functie.

Nederland geeft steun aan de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals drugssmokkel. Deze ondermijnt de ontwikkeling van de regio en bedreigt de veiligheid en welvaart van Europa en de overzeese delen van het koninkrijk.

Hoewel er vooruitgang is geboekt op gebied van mensenrechten, staan de fundamentele vrijheden onder druk, bijvoorbeeld in Cuba. Nederland handhaaft een restrictieve lijn tegenover Cuba en ondersteunt mensenrechten-activiteiten in Latijns-Amerika.