Consultatiedocument accountancy

Het ministerie van Financiën consulteert in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een aantal beleidsvraagstukken over accountancy.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is er een brede discussie ontstaan over de rol van accountants en de waarde van de accountantsverklaring. Dit heeft geleid tot verschillende initiatieven en visiedocumenten van onder meer de NBA, de AFM, het ministerie van Financiën, de Tweede Kamer en de Europese Commissie om de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de accountant te vergroten.

Het consultatiedocument bevat onder meer vragen over de onafhankelijkheid van de accountant, de informatie die de accountant bij de accountantsverklaring moet verstrekken en de wenselijkheid van Europees toezicht. Met deze consultatie wil het ministerie van Financiën de mening horen van een brede groep belanghebbenden. De uitkomsten van deze consultatie zullen worden meegenomen in de definitieve standpuntbepaling van Nederland over de voorstellen van de Europese Commissie.

Het consultatiedocument is te vinden op internetconsultatie.nl. Reacties kunnen tot uiterlijk 1 februari 2012 worden ingediend.