Evaluatie tweetal DBFM-aanbestedingen

Twee aanbestedingsprocedures voor twee DBFM-overeenkomsten, namelijk voor de A15 Maasvlakte-Vaanplein en de A12 Utrecht-Lunetten-Veenendaal, zijn onlangs gezamenlijk geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie zijn opgenomen in één rapport die u kunt downloaden op de site. Het rapport maakt de ervaringen zichtbaar van zowel Rijkswaterstaat als de acht private combinaties die betrokken waren bij deze twee aanbestedingen.

Beide aanbestedingen vonden in nagenoeg dezelfde periode plaats met dezelfde aanbestedingsprocedure, namelijk de concurrentiegerichte dialoog. In deze periode hebben beide projectteams intensief met elkaar samengewerkt om leerervaringen snel uit te wisselen, de efficiëntie in de voorbereiding te vergroten en beide als betrouwbare en eenduidige opdrachtgever naar de marktpartijen op te treden.

Overall gezien mag geconcludeerd worden dat de beide aanbestedingen goed zijn verlopen. Uit de resultaten van het evaluatieonderzoek komen dan ook niet alleen leerervaringen naar voren hoe het beter kan voor zowel de aanbesteder als voor marktpartijen, maar ook meerdere best practices en tips op welke terreinen het zaak is als aanbesteder scherp te blijven. Een aantal van deze aanbevelingen zijn reeds verwerkt in de rijksbrede standaard aanbestedingsleidraad die binnen afzienbare tijd zal worden afgerond.

De bevindingen en aanbevelingen richten zich op negen onderwerpen, namelijk de fasering van de aanbesteding, de dialoogproducten, het voeren van dialooggesprekken, de gunningscriteria, het vertrekken van areaalgegevens, de opzet en werking van een ‘dataroom’, het verstrekken van inlichtingen, het proces rondom de financiering en op het functioneren van de tenderteams van Rijkswaterstaat.