Lichte helm wint innovatiecompetitie

Defensie kan 12.000 kilo lichter worden als iedereen wordt uitgerust met een superlichte helm, zo stelt het bedrijf Protension Composites. Hun plan om het gewicht van de huidige Defensiehelm terug te brengen van 1400 gram naar 800 gram won vorige week de Defensie Innovatie Competitie 2011. Vandaag wordt het eerste Europese patent verleend dat de technologie beschermt.

Het prijzengeld van € 200.000,- wordt de komende anderhalf jaar gebruikt voor verdere ontwikkeling en industriële toepassing. Op het gebied van materialen en ballistiek ondersteunt ontwikkelingspartner DSM Dyneema het project. Daarmee wordt de helm die ruim 40% lichter is, volledig ontwikkeld en gemaakt in Nederland.

Het vernieuwende productieproces zorgt ervoor dat elke individuele vezel de optimale plek en oriëntatie in de helmschaal krijgt. De vezel krijgt hierdoor betere ballistische eigenschappen dan in de huidige helm, waardoor het de Nederlandse militair van de toekomst van de beste en lichtste gevechtshelm ter wereld voorziet.

Kansen

Jack Wetzels, commercieel directeur: "Voor een jong bedrijf als Protension Composites betekent het winnen van de Defensie Innovatie Competitie allereerst de kans om een ontwikkeling waar we al enige tijd aan werken te intensiveren.” Het contact met Defensie als eindgebruiker van de helm is volgens hem van onschatbare waarde voor de innovatie.

Ideeën

Het helmidee werd op de hielen gezeten door de firma Airborne. Deze wilde constructiedelen van voertuigen, bijvoorbeeld de wielkasten, direct van licht en beschermend materiaal maken, zodat niet later beschermende delen op het voertuig hoeven worden aangebracht.

Ook de andere 3 inzenders, Dutch Composite Solutions, Robusta en ADSE, kwamen met interessante ideeën. Bijvoorbeeld voor eenvoudig aan te brengen, maar vooral veel lichtere, beplating om transporthelikopters te beschermen tegen beschietingen. Of een nieuwe oprolbare en lichtgewicht vloer, met verwarming, voor gebruik in shelters wanneer daar geen of geen geschikte ondervloer is. Ook passeerde een geavanceerde  ‘pakezel’-robot om zware bagage te transporteren.

Competitie

De Defensie Innovatie Competitie werd voor de derde maal gehouden, met dit jaar als thema: ‘Defensie Light’. Aan de competitie deden in totaal 14 bedrijven mee, waarvan 5 de laatste fase haalden. De competitie is enerzijds bedoeld om het midden- en kleinbedrijf een ingang te bieden bij Defensie, anderzijds om innovaties en vernieuwende technologie, die van nut zijn voor Defensie, te genereren en stimuleren.