Rijkswaterstaat staat voor PPS-doorbraak

Het kabinet zet in op PPS, maakte het regeerakkoord al duidelijk. Om hier concrete invulling aan te geven, staat er in de bijlage van de Structuurvisie Infrastructuur een lijst van 32 potentiële PPS-projecten. Zij zouden tussen 2011 en 2020 vorm kunnen krijgen.

Twintig projecten op de lijst hebben betrekking op het hoofdwegennet, tien zijn ‘natte’ projecten en twee spoorprojecten. Vooral voor Rijkswaterstaat is er dus veel werk aan de winkel. Deze projecten zijn genoemd in de bijlage bij het Kamerstuk prioritering investeringen mobiliteit en water http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/06/14/publiek-private-samenwerking-pps-bijlage-3.html

RWS treedt deze uitdaging tegemoet met de nieuwe afdeling PPS/DBFM van de Dienst Infrastructuur (DI). Hier gaat de PPS Kennispool in op. Reden voor deze stap is dat DBFM inmiddels gemeengoed is geworden binnen Rijkswaterstaat. Zeker na de succesvolle aanbestedingen van de A12 Lunetten-Veenendaal en de A15 Maasvlakte-Vaanplein liggen er voldoende ontwikkelde DBFM-standaarden. De ontwikkeling van nieuwe PPS-vormen en de ondersteuning van DBFM-aanbestedingen kan nu beter binnen de lijnorganisatie plaatsvinden, vindt Rijkswaterstaat. Marc Bollen wordt het hoofd van deze nieuwe afdeling. Jan van Schoonhoven, die leiding gaf aan de PPS Kennispool, start per 1 februari 2012 als infra-attachee bij de Permanente vertegenwoordiging in Geneve. Vanuit deze functie zal hij zich onder meer richten op de transitielanden in Oost-Europa. Naast zijn taak als infra-attachee zal Jan aan de slag gaan bij de VN om het PPP Excellence Centre verder vorm te geven.

Het Kabinet wil ook PPS bij lokale overheden stimuleren. Speciaal daarvoor is PPSsupport opgericht. PPSsupport helpt (semi-)publieke opdrachtgevers bij projecten op het gebied van infrastructuur, (maatschappelijk) vastgoed en innovatie en duurzaamheid. PPSsupport is daarnaast het loket voor marktpartijen om private initiatieven voor PPS in te brengen. Jean-Paul Schaaij geeft leiding aan dit gezamenlijk initiatief van overheid en marktpartijen, dat is gehuisvest bij RWS.