Samen met de markt op weg naar een nieuw DBFM(O)-contract & Aanbestedingsleidraad

Op 13 december jl. heeft een tweede klankbordsessie met de markt plaatsgevonden over twee belangrijke producten voor levenscycluscontracten in Nederland: een update van het standaard DBFM(O)-contract én de eerste versie van een standaard Aanbestedingsleidraad Concurrentiegerichte dialoog. De eerste klankbord vond plaats eind september van dit jaar.

In 2009 is in overleg met de markt een standaard DBFM(O)-contract opgesteld, om transactietijd en -kosten substantieel te verminderen. En dat blijkt te werken. Zowel nationaal als internationaal hebben DBFM(O)-projecten in Nederland een goede naam en zijn financierbaar; dat is niet in de laatste plaats te danken aan het standaard-contract.

Nu dus een update daarvan, om de nieuwste ontwikkelingen opgedaan in recente PPS-projecten te verwerken. In de dagelijkse praktijk wordt overigens gewerkt met twee versies: één voor huisvesting en één voor infrastructuur. De aard van die objecten en de omvang van de financiering is zodanig, dat dat op onderdelen verschillen rechtvaardigt.

Naast het contract wordt ook het aanbestedingsproces geüniformeerd. Het gaat om de zogenaamde concurrentiegerichte dialoog, die gezien de complexiteit van de DBFM(O) het meest aangewezen is. In navolging van het contract wordt ook hier gewerkt met twee versies, een leidraad voor huisvesting en een voor infrastructuur.

In de klankbordsessies hebben Rijkspartijen die betrokken zijn bij PPS, samengevoegd onder “PPS bij het Rijk”, constructief overleg gevoerd met leden van Bouwend Nederland, IPFA Nederland en de EIB. Veel commentaar kon worden overgenomen; uiteraard blijft op onderdelen verschil van mening bestaan.