Knapen: 'Aanpak schuldencrisis mag niet leiden tot tweedeling Europa'

De oplossing van de schuldencrisis mag niet leiden tot een tweedeling in de Europese interne markt. Dat zei staatssecretaris Knapen vandaag in Kopenhagen bij zijn bezoek aan inkomend EU-voorzitter Denemarken. Hij sprak daar met zijn Deense collega’s voor Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Knapen sprak met minister Wammen van Europese Zaken onder meer over de voortgang die wordt geboekt bij het opstellen van het inter-gouvernementele verdrag waartoe werd besloten tijdens de Europese Raad van 9 december. ‘Alle 27 lidstaten nemen deel aan de gesprekken daarover, ook het Verenigd Koninkrijk. Dat is positief en in het belang van Nederland en de EU. Het verdrag moet juridisch zo sterk mogelijk worden met afdwingbare afspraken en een sterke rol voor de Europese Commissie’, aldus de staatssecretaris.

Sobere begroting

Knapen sprak met minister Wammen ook over de nieuwe EU-meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. Denemarken zal als EU-voorzitter het komende half jaar de onderhandelingen daarover leiden. Nederland vindt de voorgestelde omvang van de begroting te groot. Het kabinet streeft naar een sobere, effectieve en toekomstbestendige begroting met een evenwichtige lastenverdeling tussen de lidstaten. Dat betekent ook dat de Nederlandse afdrachten aan de EU substantieel moeten worden verminderd.

De focus van de nieuwe meerjarenbegroting moet liggen bij het versterken van de Europese concurrentiekracht, innovatie, en betere samenwerking op het terrein van justitie, migratie en asiel. Nederland wil bovendien een meer resultaatgericht cohesiebeleid en een duurzamer landbouwbeleid.

Waterprojecten

Met minister Bach van Ontwikkelingssamenwerking sprak Knapen onder meer over betere coördinatie tussen de EU-lidstaten onderling en met de Europese Commissie. Knapen en Bach nemen daarin het voortouw en zetten concrete stappen voor een betere taakverdeling tussen Nederland en Denemarken. Zo zal Nederland, dat de ontwikkelingssamenwerking met Benin intensiveert, verschillende Deense waterprojecten in dat land overnemen.

Knapen pleitte er verder voor dat begrotingssteun sterker afhankelijk moet worden gemaakt van verbeterde naleving van mensenrechten en goed bestuur.

Denemarken zal het EU voorzitterschap vanaf 1 januari 2012 voor een periode van 6 maanden bekleden. Vanaf 1 juli neemt Cyprus het EU voorzitterschap over.