Nieuw samenwerkingsverband in Actieplan Stalbranden

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), LTO Nederland, de Dierenbescherming, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben de handen ineengeslagen om de hoeveelheid stalbranden en dierlijke brandslachtoffers fors te verminderen. Daartoe hebben zij het Actieplan Stalbranden 2012-2016 opgesteld.

Preventie

Het actieplan geeft gehoor aan de wens van maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, veehouders en politiek, namelijk dat er een actievere inzet nodig is om stalbranden te voorkomen en dieren beter te beschermen tegen de gevolgen van brand in een stal. Het actieplan moet het aantal stalbranden en dieren dat daarbij omkomt verlagen. Acties uit het plan richten zich op een brandveiligere bedrijfsvoering, brandveiligere stallen voor mens én dier en een verbeterd inzicht in de oorzaken van stalbranden en hun beheersbaarheid. Preventie is daarbij een sleutelwoord en op dat gebied vinden acties plaats zoals het organiseren van themabijeenkomsten voor onder andere veehouders en het opstellen van een lesmodule brandveiligheid voor het groene onderwijs. De initiatiefnemers van het plan vinden dat veehouders zich meer bewust moeten zijn van brandrisico’s. Hierin moeten zij worden bijgestaan door gemeenten, brandweer, verzekeraars, dierenartsen, financiers, stallenbouwers en overige adviseurs. Zij hebben tenslotte ook een eigen verantwoordelijkheid bij de totstandkoming en het onderhoud van een brandveilige stal en bedrijfsvoering.

Nieuwe regelgeving

Daarnaast wordt door Wageningen UR onderzocht hoe de naleving van de huidige regelgeving is én wat de mogelijkheden zijn om dieren beter tegen brand te beschermen door bijvoorbeeld nieuwe regelgeving. Hierop aansluitend worden halverwege 2012 adviezen met betrekking tot de regelgeving geformuleerd. Ook vindt op basis van dit onderzoek binnen een jaar een herijking van het Actieplan stalbranden plaats en wordt de uitvoeringsagenda bepaald voor de periode 2013 – 2016.