Tweede Kamer steunt Nederlandse bijdrage aan UNMISS in Zuid-Soedan

Nederland stuurt marechaussees en politie om de Zuid-Soedanese politie te helpen opbouwen. Zuid-Soedan verkeert in een wankele situatie, het nieuwe land staat voor grote uitdagingen na de oorlog met Soedan en de recente onafhankelijkheid. Daarom is het van belang dat UNMISS steun geeft.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken: 'De Nederlandse bijdrage is bescheiden maar relevant en komt tegemoet aan de behoefte van de Verenigde Naties. Nederland kiest voor een geïntegreerde benadering: stabilisatie en de-escalatie, capaciteitsopbouw en aanpak van de oorzaken van het conflict.'

De Nederlandse deelname aan UNMISS past in de bredere inzet voor de toekomst van het land. Via ontwikkelingssamenwerking draagt Nederland met 75 miljoen euro per jaar bij aan de opbouw van de rechtsstaat, betere watervoorziening en voedselzekerheid in het land. `We pakken de oorzaken van instabiliteit aan, stimuleren de lokale private sector en werken toe naar zelfredzaamheid van Zuid-Soedan’, aldus staatssecretaris Knapen van Buitenlandse zaken.