Oplossing voor ontvangstproblemen Noord-Nederland

De 300 meter hoge zendmast in Smilde wordt versneld herbouwd om het bereik van radio- en tvzenders in Noord Nederland zo snel mogelijk volledig te herstellen. De zendmast kan hierdoor in de zomer van 2012 weer het zelfde bereik hebben als voor de instorting van de zendmast op 15 juli van dit jaar.

Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. 'We werken met alle betrokken partijen extra hard aan de herbouw, omdat een spoedig maar ook een volledig herstel voor iedereen het beste is', zegt minister Verhagen 'En we zullen de mogelijkheden voor tussentijdse verbetering zeker benutten.'

Ontvangstproblemen oplossen

De afgelopen weken is intensief gezocht naar de beste oplossing voor de ontvangstproblemen in Noord-Nederland.

Onder begeleiding van Agentschap Telecom hebben alle betrokken partijen, Alticom, NOVEC, Nederlandse Publieke Omroep, Sky Radio, Q-Radio, Radio Veronica, RTV Drenthe, Broadcast Partners en KPN Broadcast Services, de krachten gebundeld om tot deze oplossing te komen.

Versnelde herbouw

De initiële planning van de herbouw ging uit van het herstel van het zendbereik in december 2012. Publieke en commerciële omroepen zullen samen met het kabinet de versnelde herbouw van de zendmast bekostigen.

Extra zenders

In Noord-Nederland is voor gedupeerde omroepen de verzorging nu geregeld door gebruikmaking van een noodmast en inzet van alternatieve frequenties. Radio 1 en RTV Drenthe hebben als rampenzenders daarbij prioriteit en zijn het meest optimaal hersteld. Om de huidige ontvangstproblemen van enkele andere zenders (o.a. Radio2, 3FM en 4, Sky Radio en Q-music) te verbeteren zijn in Noord Nederland tijdelijk extra zenders bijgeplaatst.