Persconferentie na ministerraad 23 december 2011

De volledige persconferentie van de ministerraad is te vinden op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
RUTTE:
Gisteravond zijn alle begrotingen door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft deze week het Belastingplan aangenomen. Daarmee liggen we op koers bij de uitvoering van onze plannen. Dat vind ik een goede zaak. We hebben ons onder andere tot doel gesteld om het huishoudboekje van de Nederlandse overheid op orde te brengen. We kunnen het onder het huidige sombere economische gesternte ook niet veroorloven om daarbij vertraging op te lopen. En het is nu de kunst om in deze juist onzekere tijden zo koersvast mogelijk te blijven. We houden ons aan de gemaakte afspraken. We zullen zien dadelijk in maart waar het Centraal Planbureau mee komt, of extra ombuigingen noodzakelijk zijn, extra hervormingen, bezuinigingen. Dat zullen we dan bekijken. Maar het is van groot belang dat we in ieder geval op dit moment goed op koers liggen.

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa is er in toenemende mate het besef dat we ons aan onze afspraken moeten houden. Je ziet wat er gebeurt als landen zich niet aan de juiste begrotingsdiscipline houden. Dat betekent dat we niet alleen de strenge regels voor Nederland zo goed mogelijk proberen hand te haven. Maar dat we er tegelijkertijd naar kijken hoe dat ook in Europa kan. We hebben daar voorstellen voor gedaan en in september aan de Europese Commissie gestuurd. En het is goed vast te stellen dat in de afgelopen maanden bij de diverse Eurotoppen die Nederlandse plannen ook kunnen worden omgezet in werkelijkheid. Dus strikte begrotingsdiscipline, voldoende geld in de fondsen, voldoende voorwaarden, voor de landen om die fondsen als ze daar gebruik van maken, om aan te voldoen. En een speciale rol voor de Europese Commissie en een Commissaris daarbinnen om landen ook te houden aan die afspraken. Dat betekent dat we natuurlijk ook als Nederland moeten voldoen aan die nadere afspraken die we nu in Brussel aan het maken zijn. Dat is de reden waarom we vandaag de Wet houdbare overheidsfinanciën hebben besproken. Die wet gaat de komende weken in consultatie met diverse organisaties zoals IPO en VNG, en daarna gaat die door naar de Raad van State. En in die wet leggen we als Nederland de afspraken vast op het gebied van begrotingsdiscipline zoals we daar binnen Europa over hebben besloten en aan het besluiten zijn.

Natuurlijk gaat het niet alleen om bezuinigen. Het gaat juist ook in deze tijden om innovatie, om economische groei, om het zoeken naar mogelijkheden voor extra banen, zodat we de groeimotor op gang brengen. We moeten ervoor zorgen dat Nederland sterker uit deze crisis komt. En daarom is het ook zo belangrijk dat we ervoor zorgen dat er geld is ook om in de toekomst te blijven investeren in innovatie, in onderwijs, zodat ook in de toekomst missies, zoals nu door André Kuipers - die is net met zijn ruimtemissie begonnen - dat ook in de toekomst dat soort grote missies kunnen blijven plaatsvinden.  Dat vraagt om ruimte geven aan ondernemerschap, ruimte geven aan innovatie. Maar dat vraagt er ook om dat we doorgaan met een lijn die is ingezet. Veel meer handelsmissies, de introductie van de topsectoren het afgelopen jaar, de green deals en natuurlijk het creëren van een kleine krachtige dienstverlenende overheid.

Ook op andere beleidsterreinen zijn we volop aan de slag zijn om uitvoering te geven aan de afspraken uit het regeer- en het gedoogakkoord. We willen leveren wat we beloofd hebben. Ook daar zijn we meters aan het maken. Ik noem een paar dingen van vandaag: het voorstel om de Crisis- en herstelwet permanent te maken; het voorstel om een kooprecht voor huurders in te voeren; het voorstel om kentekengegevens langer op te slaan om daarmee ook de pakkans van criminelen te vergroten en het voorstel om slachtoffers van een misdrijf te helpen door al in een vroeg stadium beslag te laten leggen op de eigendommen van een verdachte ten bate van schadevergoeding. Dit is een kabinet dat kiest voor het slachtoffer en niet voor de dader. En we willen de positie van het slachtoffer versterken. Daar past dit ook weer helemaal in.

De kracht van Nederland is groot. We staan hoog op alle internationale ranglijsten. We horen tot de top 3 van landen waar je het allerbeste kunt wonen. En die kracht van Nederland komt niet uit Den Haag. Die komt uit 16 miljoen mensen in dit land die iedere dag er weer iets van willen maken. De overheid kan zorgen voor de randvoorwaarden. We kunnen zorgen voor goede scholen, we kunnen zorgen voor veiligheid, we kunnen zorgen voor voldoende wegen, voor een verstandige sociale zekerheid en gezondheidszorg. Maar uiteindelijk komt de kwaliteit van de samenleving, komt uit de samenleving. Een samenleving kun je niet van bovenaf opleggen. Mensen zorgen zelf voor het bezielde verband in die samenleving.
Kortom: het gaat er niet om wat je bent, maar wie je bent. Met die gedachte zou ik mijn laatste openingswoordje op deze persconferenties voor dit jaar willen besluiten.