Game tegen agressie ambulancehulpverleners

Schelden tegen een medewerker van de 112-meldkamer, omstanders die zich bemoeien met het werk van een ambulancebemanning: het zijn niet alleen ‘hooligans’, maar vaak heel gewone mensen die zich hieraan schuldig maken. De oorzaak hiervoor is vaak onbegrip. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een ambulance altijd op bestelling komt. 

Daarom heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, met subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de serious game Ambulance Control ontwikkeld. Met deze game kan het publiek op een speelse manier meer inzicht krijgen in de werkwijze van ambulancezorg. Het spel is vanaf nu te spelen op www.ambulancecontrol.nl.

Met de serious game wil de veiligheidsregio meer begrip creëren voor meldkamermedewerkers van de ambulancezorg en ambulancebemanningen, omdat zij regelmatig te maken krijgen met agressie. De meldkamers ambulancezorg sturen niet automatisch een ambulance op elke 112-melding. Ze moeten de ambulancecapaciteit vrijhouden voor levensbedreigende situaties. Veel mensen zijn zich daar onvoldoende van bewust.. Het spel Ambulance Control laat spelers zelf ervaren dat ambulancezorg levens redt, juist door verstandig om te gaan met capaciteit. Ook beseft een speler dat agressief gedrag niet alleen zeer vervelend is voor de hulpverlener, maar het de hulpverlening ook bemoeilijkt. Het initiatief wordt ondersteund door Ambulancezorg Nederland.

Het spel
In Ambulance Control zit de speler op de stoel van een centralist van de meldkamer ambulancezorg. De speler beantwoordt 112-meldingen en moet door het stellen van vragen beoordelen of hij een ambulance met spoed inzet. De speler van Ambulance Control komt er achter dat het gevaarlijk is om een ambulance voor niets op pad te sturen: diezelfde ambulance kan op dat moment niet voor werkelijk spoedeisende gevallen worden ingezet. Het spel is voor iedereen met een pc te spelen via www.ambulancecontrol.nl.