Staatssecretaris De Krom in beroep tegen vonnis overgangsregeling WWIK

De WWIK is met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft. Kunstenaars met onvoldoende inkomsten kunnen vanaf die datum net als mensen uit andere beroepsgroepen een beroep doen op de Wet werk en bijstand.

Kunstenaars hadden een kort geding aangespannen tegen het ontbreken van een overgangsregeling bij het intrekken van de WWIK.  De rechter heeft de kunstenaars in het gelijk gesteld.    

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in beroep tegen het vonnis van de rechter om een overgangsregeling toe te kennen aan mensen die voor 1 januari 2012 recht hadden op een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK).  Hij is van mening dat het voornemen om de WWIK in te trekken al geruime tijd bekend was.

De stap om beroep aan te tekenen betekent niet dat er verder niets gebeurt. Het vonnis van de rechter verplicht de Staat tot het treffen van een tijdelijke overgangsregeling vanaf 1 januari 2012. De inhoud van deze regeling wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Algemeen
De WWIK uitkering was een aanvulling op het inkomen van kunstenaars. Zij konden de uitkering gebruiken bij de opbouw van een beroepspraktijk en bij een tijdelijke inkomstenterugval.  Volgens het kabinet past het niet dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor overige ondernemers of werknemers.