Buijink: Versterken economie belangrijker dan ooit

Juist in deze economisch moeilijke tijden zijn meer maatregelen nodig om de Nederlandse economie te versterken. Het nemen van deze maatregelen vermindert de mate waarin er extra bezuinigd moet worden en biedt ruime om de economie gericht te ondersteunen.

Dat schrijft Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), in zijn jaarlijkse Nieuwjaarsartikel dat op 5 januari 2012 verschijnt in het economenblad ESB.

“In een dynamische wereldeconomie moet je blijven vernieuwen en investeren in de kracht van de economie”, aldus de topambtenaar van EL&I. “Alleen op die manier kunnen we blijven profiteren van de kansen die de wereldhandel ons biedt”.

Samen optrekken in de wereld als Europese Unie is daarbij onmisbaar. “In Europa verdienen we ons geld en alleen via een sterk Europa kan Nederland een rol van betekenis blijven spelen in de wereldeconomie”.

In het artikel benadrukt Buijink het belang van een modernere arbeidsmarkt waarbij iedereen wordt aangespoord om te werken. Zo bepleit hij een andere vormgeving van de WW, waarbij de uitkering stapsgewijs verlaagd wordt naarmate iemand langer zonder werk zit. Op die manier krijgen werklozen een steeds grotere prikkel om een nieuwe baan te zoeken.

Ook stelt Buijink dat de hoge schuld van huishoudens in Nederland een efficiënte werking van de economie belemmert.

Daarom moet het aantrekkelijk worden om bijvoorbeeld hypotheekschulden sneller af te lossen. Om onnodige onzekerheid te voorkomen is een snelle beslissing over maatregelen op de woningmarkt volgens de topambtenaar geboden.

Tenslotte doet Buijink een aantal voorstellen om de stijgende zorguitgaven in de hand te houden. Zo zorgt een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld het bezoek aan de huisarts er voor dat mensen minder zorg gebruiken. Daarnaast moeten zorgaanbieders meer prikkels krijgen om dezelfde kwaliteit van zorg aan te bieden tegen lagere kosten. Dat kan onder meer door aanbieders van langdurige zorg toe te staan winst te maken.