Rosenthal: Hardere sancties tegen Iran

‘De grootste zorg van de internationale gemeenschap over Iran is het Iraanse nucleaire programma’, aldus minister Rosenthal. De minister wil met internationale partners de druk op Iran maximaal opvoeren om het land te dwingen openheid van zaken te geven over zijn nucleaire ambities en af te zien van plannen voor nucleaire bewapening.

Nederland werkt daarom in EU-verband aan verdere aanscherping van het pakket maatregelen tegen Iran. Daarbij wordt gesproken over een olie-importverbod en over maatregelen tegen de Iraanse centrale bank. ‘De maatregelen die we nemen moeten effectief zijn, het regime raken en de bevolking ontzien’, vindt Rosenthal.

Nederland en de Europese Unie moeten wel de gesprekskanalen met Iran open houden, zegt de minister. Daarom is de Nederlandse ambassadeur sinds begin deze week terug in Iran. ‘We willen dat de Iraniërs afzien van onzalige plannen en ook geen dreigementen uiten, zoals over mogelijke afsluiting van de Straat van Hormuz. Dat kunnen we met meer kracht naar voren brengen als we in Teheran vertegenwoordigd zijn.’