Evacuatie en F-16-inzet vanwege hoogwater

Landmachtvoertuigen zijn vanmorgen in Groningen ingezet bij de evacuatie van zo’n 800 mensen. De inwoners werden bedreigd doordat een dijk langs het Eemskanaal op doorbreken staat. Militairen van de Nationale Reserve verstevigden de lekkende dijk met zandzakken en in de loop van de middag inspecteert een F-16-jachtvliegtuig de dijk met speciale fotoapparatuur.

Tijdens de vlucht maakt de F-16 infraroodopnamen van de kades langs het Eemskanaal en de dijken langs het Winschoterdiep met RecceLite-fotoverkenningsapparatuur. Luchtmachtwoordvoerder majoor Sidney Plankman: “De infraroodbeelden maken het verschil tussen het koude water en het warme land zichtbaar. Wij maken de foto’s, maar de analyse van de beelden gebeurt in dit geval door het waterschap.” Het waterschap wil met de beelden in kaart brengen hoe de dijken het hoogwater hebben doorstaan en waar kwelwater omhoog is gekomen.

Voor de evacuatie van de mensen uit de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post heeft de landmacht 10 vrachtwagens ingezet. Ook worden de voertuigen gebruikt om zandzakken aan te voeren. Militairen van het Korps Nationale Reserve gebruiken deze om de lekkende dijk te versterken. De overige militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade en het Operationeel Ondersteuningscommando Land in het gebied staan paraat. Wachtmeester 1 Arjen Bax, gisteren al ingezet bij Tolbert: “Het voelt geweldig iets te kunnen doen. De mensen ontvangen je met open armen.”

Kazerne bedreigd

In het noordwesten van de provincie bedreigde extreem hoge waterstand in de Lauwersmeerboezem het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Op het terrein bevinden zich onder meer militaire satellietcommunicatie, een schietbaan met doelvoorstellingsapparatuur en het oefendorp Marnehuizen. Een dijkdoorbraak in de Lauwersmeer zou tot aanzienlijke schade leiden. Om dat te voorkomen heeft een tiental militairen zandzakken geplaatst. De situatie is daar inmiddels onder controle.

Gisteren hebben militairen al zandzakken geplaatst om dijken langs kanalen in de omgeving van Tolbert te verstevigen.

RecceLite

Januari vorig jaar werd ook een F-16 ingezet om opnames te maken van de dijken in Noord-Limburg, die door hoogwater werden bedreigd. Het verkenningssysteem RecceLite hangt onder de F-16 en wordt ook in Afghanistan ingezet voor bijvoorbeeld het verkennen van routes en het opsporen van bermbommen. Het systeem is uitermate geschikt om grote gebieden in kaart te brengen.