Meteen boete bij alcoholcontrole

Automobilisten die worden betrapt op het rijden onder invloed kunnen voortaan binnen een half uur rekenen op een boete of dagvaarding. In veel gevallen kan de boete meteen worden betaald. Door minder papierwerk en betere samenwerking tussen politie en Openbaar Ministerie (OM) kan per zaak een tijdwinst van 30 tot 45 minuten worden behaald. Agenten hebben hierdoor meer tijd voor het echte politiewerk: het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat.

De snellere afhandeling van artikel 8 Wegenverkeerswet (rijden onder invloed) moet nog dit voorjaar in heel Nederland zijn ingevoerd. Dat zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vanmiddag tijdens een alcoholcontrole van de politie Rotterdam-Rijnmond in Rotterdam. De snelle afdoening van rijden onder invloed is één van de maatregelen waarmee minister Opstelten, samen met politie en OM, de strijd aanbindt met de toenemende regeldruk bij de politie. Nog deze kabinetsperiode moeten de administratieve lasten bij de politie met 25 procent zijn verminderd.

In 9 politieregio's loopt op dit moment een pilot met de nieuwe werkwijze. Zodra een automobilist wordt betrapt op het rijden onder invloed van alcohol, belt de agent meteen met het OM. Tegelijkertijd wordt het proces-verbaal via email naar het OM gestuurd. Het OM neemt dan binnen een half uur een beslissing. Het OM is daarvoor voortaan ook buiten normale kantoortijden bereikbaar. De agent kan vervolgens meteen de boete opleggen of - wanneer het om zwaardere overtredingen gaat - een dagvaarding uitreiken. In veel gevallen kan de boete meteen worden betaald. Nu moeten betrapte automobilisten vaak nog weken wachten tot een boete of een dagvaarding in de brievenbus ligt. Jaarlijks krijgt het OM gemiddeld 35.000 zaken van rijden onder invloed binnen. 

Veel tijdwinst wordt behaald door de invoering van een sterk vereenvoudigd proces-verbaal. Het proces-verbaal bestond tot nu toe uit minimaal 9 kantjes. Dit is teruggebracht tot maximaal 2 A4. Ook hoeven agenten geen apart formulier meer in te vullen voor het invorderen van het rijbewijs. Op dit moment is de gemiddelde tijd die een agent kwijt is aan het invullen van een proces-verbaal 1 tot 1,5 uur, daar wordt nu een enorme tijdwinst geboekt. Door de kortere lijnen tussen politie en OM is de kwaliteit van de processen-verbaal verbeterd. 

Volgens minister Opstelten krijgen politiemensen door de snellere afhandeling ook meer plezier in hun werk omdat ze meteen de resultaten zien van hun inspanningen. Bovendien sluit de nieuwe aanpak volgens Opstelten goed aan bij de 24-uurs samenleving. "Ik vind het een mooie ontwikkeling dat het Openbaar Ministerie nu ook buiten de normale kantoortijden bereikbaar is. De meeste gevallen van rijden onder invloed vinden immers in de avond en nacht plaats."