Regels voor veiling frequenties mobiele telefonie bekend

Op de markt voor mobiele telefonie komt ruimte voor vernieuwing en nieuwkomers doordat in oktober de veiling voor mobiele communicatie wordt gehouden. Op 6 januari 2012 maakt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de regels van de veiling bekend. Agentschap Telecom organiseert deze veiling.

Afbeelding van mobiele telefoon.

'Marktpartijen weten nu waar ze aan toe zijn en kunnen zich voorbereiden op de veiling', zegt minister Verhagen. 'Er is ruimte voor nieuwkomers gemaakt zodat de consument wat te kiezen heeft. Met de extra frequenties kan het gebruik van mobiel internet via smartphones in Nederland ongehinderd doorgroeien.'

Een deel van de frequenties (de 900 en 1800 MHz band) is nu in gebruik voor GSM. Omdat de vergunningtermijn per 2013 afloopt voor bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile, komen ze opnieuw onder de hamer. De vergunningen die geveild gaan worden, zijn bruikbaar voor het aanbieden van geavanceerde mobiele communicatiediensten. Voor nieuwkomers op de markt zijn aparte vergunningen gereserveerd.

Veiling via internet

De veiling vindt plaats via internet. Het betreft een combinatorische klokveiling, waarbij de prijs in stapjes omhoog gaat en een bieder aan kan geven hoeveel vergunningen hij wil verkrijgen tegen die prijs. Door deze opzet ontstaat een marktconforme prijs en wordt het risico van overbieden (zogenaamde winner’s curse) ondervangen.

Informatiebijeenkomst

In juni 2012 organiseert Agentschap Telecom een informatiebijeenkomst voor potentiële deelnemers aan de veiling (met frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz band). Potentiële deelnemers kunnen zich met ingang van 16 april 2012 aanmelden voor de veiling.

Overgangsfase

Voor marktpartijen rest weinig tijd om hun netwerken aan te passen, nadat de frequenties zijn verdeeld. Indien nodig zal het ministerie  daarom  maatregelen treffen om partijen voldoende tijd te geven om de benodigde omslag te maken en tegelijkertijd de continuïteit van de huidige dienstverlening (GSM) te borgen. Het ministerie van EL&I onderzoekt welke voorzieningen eventueel noodzakelijk zijn. Het onderzoek moet uitmaken of de overgangsfase van de oude dienstverlening naar de nieuwe dienstverlening consequenties heeft voor de vergunningvoorwaarden. De ontwerpvergunningen worden voor de start van de aanvraagprocedure op 16 april 2012 bekend gemaakt.