Verhagen leidt economische missie tijdens staatsbezoek Golf

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) leidt een economische missie van 35 Nederlandse bedrijven naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. De missie vindt plaats tijdens het staatsbezoek dat Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden van 8 tot 11 januari aan deze landen brengen.

De Golfstaten zijn een opkomende markt waar goede kansen liggen voor Nederlandse bedrijven. De export uit Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten is in 2010 gestegen naar 2,1 miljard dollar; de export naar Oman naar 229 miljoen dollar. Bedrijven uit topsectoren van de Nederlandse economie zoals energie, water, agrofood, tuinbouw en logistiek profiteren van de groeiende handel.

Deuren openen voor Nederlandse bedrijven

'Een staatsbezoek is een uitstekende gelegenheid om deuren te openen voor Nederlandse bedrijven,” zegt minister Verhagen. “Als de overheid en het bedrijfsleven samen optrekken kan dat in een regio als de Golf veel verschil maken.'

Abu Dhabi

Zo presenteert het Nederlandse MKB zich zondag 8 januari 2012 in aanwezigheid van het Koninklijk gezelschap, minister Verhagen en de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Wientjes in Abu Dhabi aan het grote staatsenergiebedrijf ADNOC. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van aardolie en gaswinning, maar ook bij initiatieven voor opslag, logistiek en duurzame energie. Op die manier kunnen de Nederlandse bedrijven verder werken aan contacten en mogelijk contracten op het gebied van energie.

In Abu Dhabi zit minister Verhagen maandag samen met Wientjes en zijn ambtgenoot een rondetafelconferentie voor met de top van het Nederlandse en Emiraten bedrijfsleven. In Dubai bezoekt minister Verhagen DP World, de investeerder voor een grote containerterminal op de Tweede Maasvlakte.

Oman

Ook in Oman wordt er een rondetafelconferentie gehouden met de top van het Nederlandse en Omaanse bedrijfsleven. Hier tekent de DCMR Milieudienst Rijnmond contracten over afvalmanagement en het logistieke bedrijf Vanderlande een contract met de luchthavenautoriteiten voor het leveren van transportsystemen.

Tijdens het Koninklijk bezoek staan ook waterprojecten in de schijnwerper. Vier Nederlandse bedrijven hebben een haalbaarheidsstudie afgerond voor een betere waterhuishouding, bijvoorbeeld door irrigatieprojecten in de woestijn.