Staatssecretaris Bleker naar Grüne Woche

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bezoekt van 19 tot 21 januari 2012 in gezelschap van een aantal parlementariërs en Europarlementariërs de Internationale Grüne Woche in Berlijn.

De Grüne Woche in Berlijn is met zo’n 450.000 bezoekers wereldwijd de grootste internationale beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel. Daarnaast is de beurs ook een belangrijk trefpunt voor politiek, wetenschap en bedrijfsleven. In het Nederlandse paviljoen op de beurs zijn alle belangrijke productgroepen van de agrarische en voedingssector te vinden, van vis, zuivel en vlees tot bloemen en dranken.

Duitse markt

Duitsland is voor de Nederlandse agrarische sector veruit de belangrijkste handelspartner. Het is met zo’n 26% de grootste afzetmarkt voor Nederlandse agrarische producten. In 2010 bedroeg de totale waarde van de agrarische export naar Duitsland ruim €17 miljard. Behoud van een sterke positie op de Duitse markt is voor de Nederlandse agrarische sector dan ook van levensbelang.

Nederlandse agribusiness

Staatssecretaris Bleker ontvangt op vrijdag 20 januari in het Nederlandse paviljoen de Duitse landbouwminister Aigner, de president van het Duitse Bauernverband Sonnleitner en de Berlijnse burgemeester Wowereit. Ook zal hij een uitgebreide rondgang over de beurs maken. Verder zijn diverse bilaterale gesprekken met internationale counterparts voorzien. Daarnaast maakt de staatssecretaris de resultaten bekend van een studie naar de kansen voor de Nederlandse agribusiness in Zuid-Duitsland die in samenwerking met het bedrijfsleven is uitgevoerd. Vorig jaar heeft staatssecretaris Bleker tijdens de Grüne Woche een oproep gedaan om een dergelijke studie uit te voeren. Ten slotte zal de staatssecretaris de nieuwe exportcijfers over 2011 bekend maken.