Topsector Water goed vertegenwoordigd in Oman

Nederlandse ondernemers presenteerden 11 januari 2012 waterprojecten in de belasting-aantrekkelijk zone in Sohar, de haven van Oman. De waterprojecten zijn een resultaat van het 2g@here programma Water Golfregio van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Mooie uitwerkingen topsector Water

Dacom kan vanuit Emmen de waterhuishouding in de Sohar regio regelen. CMTS-VSI Group is betrokken bij een tender om een installatie voor de zuivering van gevaarlijk afval op te zetten. Water speelt hier een belangrijke rol, omdat het zuiveren van water onderdeel van het proces is. De ‘Dutch Dialogue approach’ van het water kennisinstituut Deltares regelt een totaalaanpak voor waterproblematiek in Oman.

Minister Verhagen: ‘De waterprojecten zijn mooie uitwerkingen van de Topsector Water. Deze MKB’ers kunnen op het hoogste niveau een duwtje in de rug gebruiken om tot verder resultaat te komen, daar doe ik tijdens deze economische missie mijn best voor.’

Studenten uit Enschede en Utrecht presenteerden samenwerkingsprojecten met studenten uit Oman. Voor wateropleidingen is internationalisering een belangrijk thema. De studenten gaven oplossingen uiteenlopende gebieden waar water nodig is; stedelijk-dichtbevolkt, woestijn en groene regio.

Haven in Sohar

De industriële haven in Sohar is het belangrijkste economische ontwikkelingsproject in Oman. Het project trekt vele buitenlandse investeerders van naam aan. Sohar is een succesvol voorbeeld van diversificatie van de economie en is een Nederlands-Omanitische joint venture tussen Havenbedrijf Rotterdam en de Omaanse overheid.

In Sohar liggen kansen voor Nederlandse bedrijven die gebruik maken van de grondstoffen en halffabrikaten die worden geproduceerd en die op zoek zijn naar goede logistieke voorzieningen en een poort naar onder meer Verenigde Arabische Emiraten.