Fractievoorzitters Tweede Kamer bezoeken Afghanistan

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben een bezoek gebracht aan Afghanistan. Ze lieten zich de afgelopen dagen informeren over de politietrainingsmissie en de omstandigheden waarin de Nederlanders hun taken uitvoeren. “Er is oprecht veel respect voor het werk wat gedaan wordt door de Nederlanders samen met de internationale en Afghaanse partners”, aldus delegatieleider Willibrord van Beek.

“We hebben met eigen ogen kunnen zien wat de geïntegreerde politietrainingsmissie in de praktijk inhoudt en hoe deze vorm wordt gegeven”, laat Van Beek, als ondervoorzitter van de Tweede Kamer, weten. Tijdens de vierdaagse reis langs Mazar-e-Sharif, Kunduz en Kabul nam de delegatie uitgebreid de tijd om met de militairen, politiefunctionarissen en diplomaten te praten.

F-16’s Mazar-e-Sharif‪

Op Mazar-e-Sharif deden ze dit bij het noordelijk ISAF-hoofdkwartier en de Air Task Force (ATF). Dit luchtmachtdetachement wordt ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers in Kunduz. Zo sporen F-16’s geïmproviseerde explosieven op met behulp van het RecceLite-fotoverkenningsysteem. Op het ISAF-hoofdkwartier schetste de internationale staf de stand van zaken in de verschillende provincies. Daarbij kwam vooral de transitie aan bod, de geleidelijke overdracht van veiligheidstaken aan de Afghanen zelf.‪‪

Training in Kunduz

De fractievoorzitters keken in Kunduz mee met de verschillende trainingsfaciliteiten, zoals de zogenoemde basistraining, waar ze ook de rekruten spraken. Op het regionale trainingscentrum werden ze geïnformeerd over de trainingen van het City Police and Justice Project van de Europese politiemissie (EUPOL).‪ Dinsdag en woensdag spraken ze met functionarissen uit de justitiële sector en autoriteiten van Kunduz. De politie- en legercommandant in Kunduz, generaal-majoor Samiullah Qatra en generaal-majoor Mohammad Zaman Waziri waren naar het kamp gekomen om te praten over de Nederlandse bijdrage.‪

Later bezocht de delegatie het ISAF-kamp waar Nederlanders een deel van de vervolgopleiding voor de politie verzorgen. Deze Afghaanse agenten worden tijdens hun werk op straat gementord door 6 politiementoringteams.

Hoge vertegenwoordigers Kabul

‪In de Afghaanse hoofdstad Kabul ontving president Hamid Karzai de delegatie op zijn presidentieel paleis. Bij dit gesprek waren ook de minister van Buitenlandse Zaken Zalmai Rassoul, minister Abdul Rahim Wardak van Defensie en het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Rangin Dadfar Spanta aanwezig.

De fractievoorzitters ontmoetten in Kabul ook de plaatsvervangend ISAF-commandant luitenant-generaal Adrian Bradshaw, de plaatsvervangend commandant van de NAVO-trainingsmissie generaal-majoor Walter Golden en het hoofd van de EUPOL-missie brigadegeneraal Jukka Savolainen.

Ook bezochten ze de Afghaanse politieschool en praatten ze met parlementsleden uit Kunduz.‪‪ Op de Nederlandse ambassade ging het met hoge vertegenwoordigers van de VN, EU en NAVO over de algemene stand van zaken en het transitieproces. Daar is ook van gedachten gewisseld met Sima Samar, directeur Afghanistan Independent Human Rights Commission, en Kate Clark van het Afghanistan Analysts Network. Hier was met name ook aandacht voor mensenrechten.

Fractievoorzitters

De delegatie bestond naast Van Beek uit:‪ Stef Blok (VVD), Job Cohen, (PvdA), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). De fractievoorzitters van ChristenUnie en Partij voor de Dieren konden om persoonlijke redenen niet deelnemen aan de reis en werden vervangen door hun plaatsvervangers. De PVV-fractievoorzitter moest om veiligheidsredenen afzien van deelname.