Watersector in Benin en Nederland gaan samenwerken

Kennisinstellingen, bedrijven, ngo's en de overheden van Benin en Nederland gaan samen aan de slag met water voor ontwikkeling in Benin. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse zaken en de Beninse minister van Water hebben donderdag hun handtekening gezet voor de oprichting van een Benins-Nederlands waterplatform.

Doel van het platform is de vraag naar waterkennis in Benin te koppelen aan het aanbod van Nederlandse expertise. 'Nederland staat bekend om zijn kennis over waterbeheer. Die expertise wordt niet alleen gewaardeerd, er is ook vraag naar', zei Knapen. Directeur Lennart Silvis van het Nederlandse waterplatform NWP en zijn Beninse counterpart willen het platform in maart voor het eerst bijeenbrengen om zich te buigen over het waterprogramma van Benin. 

De staatssecretaris sloot donderdag zijn driedaags werkbezoek aan Ghana en Benin af met een gesprek met de president van Benin. Knapen pleitte voor een beter investeringsklimaat in het Afrikaanse land, waar ook Nederlandse bedrijven actief zijn.

De reis stond in het teken van het nieuwe waterbeleid dat de staatssecretaris maandag presenteerde. Knapen sprak in Benin met ministers, vertegenwoordigers van ngo's, ondernemers, wetenschappers dorpsbewoners en scholieren tijdens bezoeken aan de haven, water en sanitatieprojecten en het overbeviste meer Nokoué.

De staatssecretaris gaf aan dat Nederland de samenwerking met het partnerland wil intensiveren. Investeringen in drinkwater, sanitatie, hygiene, waterbeheer, maar ook efficiënt watergebruik in de landbouw, betere kustbescherming en goed havenbeleid bieden kansen voor economische ontwikkeling en armoedebestrijding.

'Benin is aan zet en moet met goede, financieel duurzame plannen komen', zei Knapen. 'Watertappunten of -pompen moeten onderhouden worden, zoals bijvoorbeeld in het dorp waar hij sprak met bewoners die betalen voor het water dat uit de met Nederlands geld betaalde pomp komt.' Daarnaast is er meer aandacht nodig voor hygiene, benadrukte de staatssecretaris. ‘Handen wassen met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet en het drinkwater tijdens transport en in huis beter afdekken en niet open in containers laten staan.'

Dankzij Nederlandse steun hebben sinds 2005 ongeveer 700.000 mensen toegang gekregen tot drinkwater en kunnen 12.500 scholieren naar de wc. Toch heeft nog maar 58 procent van de 9 miljoen inwoners toegang tot schoon drinkwater en heeft 73 procent op het platteland geen toilet om te gebruiken.

Benin valt in de categorie armste landen van de wereld. In tegenstelling tot Benin groeit de economie in Ghana - waar Knapen zijn reis begon – flink, in 2010 zelfs met 11 procent. Ook daar zal Nederland meer inzetten op het speerpunt water. Maar niet tot in het oneindige. Knapen: 'Als de economie van Ghana zich zo blijft ontwikkelen, dan is dit het laatste ontwikkelingsprogramma dat we met Ghana hebben. Wij willen toe naar een brede economische relatie gebaseerd op wederzijds profijt.'