NRTO sluit hoofdlijnenakkoord met staatssecretaris Zijlstra

Het is voor het eerst dat private aanbieders van hoger onderwijs afspraken maken met de overheid over de bijdrage die zij gaan leveren aan de uitwerking van de Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap van staatssecretaris Zijlstra.  

Vandaag hebben staatssecretaris Zijlstra en Eric Fischer, voorzitter van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), daarover afspraken gemaakt in een hoofdlijnenakkoord. 

Associate-degreeprogramma's

Het akkoord bevat concrete afspraken over de bijdrage die de 33 private hogescholen die lid zijn van de NRTO gaan leveren, zoals het bevorderen van het aanbod van Associate-degreeprogramma’s (Ad’s) door leden van de NRTO. Hierbij wordt gestreefd naar 8000 studenten die in 2020 een Ad volgen.

Daarnaast hebben de staatssecretaris en de NRTO afspraken gemaakt over de borging van de kwaliteit van het onderwijs, versterking van de kennisbasis, de kwaliteit van docenten en een transparante voorlichting aan de studenten. Met dit akkoord wordt een basis gelegd voor een toekomstbestendig hoger onderwijsstelsel waarin studenten meer worden uitgedaagd en docenten met enthousiasme onderwijs van hoge kwaliteit geven.

Leven Lang Leren

‘Vooral bij het opleiden van werkenden binnen het Leven Lang Leren kunnen we als overheid ons voordeel doen met de opleidingscapaciteit en infrastructuur van het niet-bekostigde onderwijs’, aldus staatssecretaris Zijlstra.  

Door de wereldwijde concurrentie is het noodzakelijk dat de bevolking goed geschoold is en zich blijft bijscholen. Jongeren en volwassenen worden hiertoe gestimuleerd als het onderwijs aansluit op hun leerstijl en hun leerwensen. Privaat onderwijs biedt onderwijs aan vanuit de wensen van de klant, gericht op specifieke doelgroepen en branches.

“Eén van de grote sterktes van het niet-bekostigd onderwijs is het leveren van maatwerk. Private aanbieders zijn bij uitstek in staat om binnen de eisen die verbonden zijn aan een wettelijke erkenning bepaalde doelgroepen, zoals volwassenen, werkenden en herintredende vrouwen op te leiden en aan te sluiten op de wensen van de arbeidsmarkt”, aldus de heer Fischer.

Met het akkoord erkent staatssecretaris Zijlstra de specifieke kracht en positie van het privaat onderwijs voor het opleiden van werkenden en zegt toe een aantal maatregelen te onderzoeken om mogelijk te komen tot een meer gelijkwaardig speelveld tussen privaat en bekostigd onderwijs. Private aanbieders geven aan dat zij bij een gelijkwaardige en open concurrentie op iedere marktvraag een toegankelijk en kwalitatief goed aanbod formuleren tegen een concurrerende prijs.