Persconferentie na ministerraad 13 januari 2012

Minister-president Rutte:
Ik ben zelf deze week, maandag, in Londen geweest voor gesprekken over de noodzakelijke groeiagenda voor Europa en vervolgens een bezoek gebracht aan Downing Street en mijn collega David Cameron. Alles in aanloop naar de Europese top die eraan komt op 30 januari. Ik moet zeggen - als ik kijk naar de relatie met Groot-Brittannië, dan is die van oudsher goed en die is extra belangrijk nu. We hebben natuurlijk de eurozone, we hebben de problemen met de euro, maar we moeten er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat we met de Britten kunnen werken aan die gemeenschappelijke agenda van groei.

Ik heb ook een ontmoeting gehad deze week met astronaut Kuipers. Dat was niet in persoon, maar via het scherm. Zoals u weet zit hij in een ruimtestation en ik stond in Delft met beide benen op de grond. Maar ook via die live videoverbinding was dat inspirerend, vooral ook omdat het gebeurde tezamen met enige honderden studenten die uiteindelijk alle vragen hebben gesteld.

Ik ben ook in de gelegenheid geweest deze week om de nodige twittervragen te beantwoorden via een video. Veel vragen. Ook via hyves, facebook, via google plus. Veel enthousiaste reacties om op die manier ook het gesprek aan te gaan. Ook wel een aantal minder enthousiaste reacties, maar vooral enthousiaste reacties. Veel vragen natuurlijk over de economische vooruitzichten. Hoe gaat dat nou in 2012? De economie heeft het zwaar en wat betekent dat voor mij persoonlijk met pensioenen, maar vooral ook voor jonge mensen, baankansen, de situatie in het onderwijs, spaargeld en je ziet dus dat mensen ook echt voelen dat we door een moeilijke fase aan het varen zijn, het land door een moeilijke fase wordt geloodst en dit was een goede kans om via die video ook rechtstreeks een aantal van dit soort zorgen te kunnen adresseren.

Dan hebben we natuurlijk nog de jaarwisseling gehad en op dat punt heeft minister Opstelten ons vandaag in de ministerraad bijgepraat over wat er allemaal is gebeurd. Er is in de media hier en daar wel gesproken van een relatief rustig verlopen jaarwisseling, maar als je kijkt naar de hoeveelheid incidenten en de aard van die incidenten, dan moet ik eigenlijk zeggen dat onze gezamenlijke conclusie was dat dit zo niet acceptabel is. Het is goed vast te stellen dat de tolerantiedrempel in ons mooie land voor dit soort vreselijke daden en criminele acties en totale overlast, dat die tolerantiedrempel inmiddels zo is dat men zegt wij accepteren dit niet meer als samenleving en vooral als het gaat om mensen die voor ons allemaal in het veld verschijnen. De hulpverleners, het ambulancepersoneel, mensen bij de politie, mensen die bij de ambulance werken, mensen die bij de brandweer werken. Het is niet meer geaccepteerd in het land dat deze belangrijke mensen dat er ook maar een vinger naar wordt uitgestoken en dat betekent dus ook dat we daar nader over zullen spreken, want we willen dit soort situaties in de toekomst verder terugdringen en ervoor zorgen dat de jaarwisseling gewoon een mooi feest is en niet de puinhoop die het op teveel plekken afgelopen jaarwisseling toch weer is geweest.

Daarnaast het groeivermogen. Een mooi voorbeeld ervan is de crisis- en herstelwet van het vorige kabinet, van Balkenende en zijn toenmalige team. Dat is een goede wet. Die willen we permanent maken. Dat is een wet die het mogelijk maakt om veel sneller investeringen te doen en belangrijke beslissingen te nemen. We zijn bezig om het permanent maken ook vorm te geven. Dat helpt ook om Nederland naast allerlei andere maatregelen sneller uit die economische crisis te laten komen. Vandaag hebben we een aantal uitvoeringsbesluiten genomen om ervoor te zorgen dat de crisis- en herstelwet nog succesvoller is, nog beter kan functioneren. Zoals u weet zijn we bezig uiteindelijk toe te werken naar 1 groot stelsel voor het hele omgevingsrecht waardoor we in het land veel sneller besluiten kunnen nemen, veel sneller investeringen kunnen doen en op die manier ervoor kunnen zorgen dat ook op dat punt de economische groei wordt losgetrokken.