Benoeming Pim van Ballekom als EIB vice-president

De Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank (EIB) – bestaande uit de 27 ministers van Financiën van de Europese Unie - heeft Pim van Ballekom (55) benoemd tot vice-president. De benoeming is op voordracht van de minister van Financiën en gaat per direct in. Van Ballekom is de eerste Nederlandse vice-president sinds 2000 en de vierde Nederlandse vice-president sinds de oprichting van de EIB in 1958.

Tot het moment van zijn benoeming bij de EIB, was Van Ballekom hoofd International Public Affairs bij pensioenuitvoerder APG. Daarvoor was hij werkzaam als Nederlands lid van de Raad van Bewind van de EIB en de EBRD (Oost-Europabank), Financieel Raad bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie, (plaatsvervangend) kabinetschef van Europees Commissaris voor Interne Markt, Belastingen en Douane-Unie Frits Bolkestein en in diverse functies binnen het ministerie van Financiën.

De EIB is het financieringsinstituut van de Europese Unie met als aandeelhouders de 27 lidstaten van de Europese Unie, die gezamenlijk het kapitaal onderschrijven. De EIB heeft als doel lange termijn financiering te verstrekken om investeringsprojecten te ondersteunen, voornamelijk binnen de Europese Unie. In Nederland investeert de EIB o.a. in grote infrastructurele projecten en via de banken in het MKB, maar staat open voor een breed scala aan projecten, bijvoorbeeld in Research and Development.