Uitleg over benoemingsprocedure benoeming van de nieuwe vicepresident van de Raad van State

Bij de regeling van werkzaamheden van 20 december 2011 vroegen de Kamerleden Heijnen en Van Raak om een brief van het kabinet over de benoeming van de nieuwe vicepresident van de Raad van State.

Bij brief van 21 december 2011 ontving de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verzoek van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken om een brief waarin op 4 aspecten van de procedure diende te worden ingegaan. Het verzoek is aanvullend op het verzoek met betrekking tot de benoemingsprocedure dat bij de regeling van werkzaamheden in de plenaire vergadering van 20 december 2011 is gedaan. De leden vroegen in het bijzonder om een zogenaamd logboek van stappen die in deze procedure gezet zijn, vanaf de vorming van het kabinet-Rutte-Verhagen. 

Op 19 december 2011 berichtte de Nationale Ombudsman dat hij, om te kunnen beslissen op een ontvangen verzoek om een onderzoek te starten naar de sollicitatieprocedure voor het ambt van de vicepresident van de Raad van State, een vijftal vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie wilde voorleggen. Een afschrift van het antwoord aan de Nationale Ombudsman stuurt de minister volledigheidshalve als bijlage mee met de brief.