Voorlichtingsbijeenkomst over wijziging regels strategische goederen

Nederland past net als veel andere landen met hoogwaardige industriële activiteiten exportcontrole toe op strategische goederen. Voor zowel de uitvoer van militaire goederen als de uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) is daarom meestal een vergunning nodig. Omdat er dit jaar regels zijn gewijzigd en er nog een aantal andere wijzigingen op stapel staat, organiseert het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op donderdag 23 februari 2012 een voorlichtingsbijeenkomst.

Hoogwaardige producten

Bij strategische goederen draait het niet alleen om wapens of hoogwaardige producten en technologieën, maar ook om relatief eenvoudige producten. Met name voor deze laatste categorie producten hoeft het voor de producent of (tussen-)handelaar helemaal niet voor de hand te liggen dat deze bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij de ontwikkeling van massavernietigingswapens of kunnen worden gebruikt bij wapenproductie in het buitenland.

Vergunningaanvraag

Elk bedrijf kan via internet de lijsten raadplegen van goederen waarvan de uitvoer onder een vergunningplicht staat, bijvoorbeeld op www.rijksoverheid.nl/exportcontrole. Op die website staat ook uitgelegd hoe het Nederlandse exportcontrolebeleid is vormgegeven en aan welke eisen een vergunningaanvraag dient te voldoen. Ook zijn de voor een vergunningaanvraag benodigde formulieren hier te downloaden.

Ervaringen uitwisselen

Toch kan het zinvol zijn om een middag te investeren in een bijeenkomst waar de nieuwe regels rond strategische goederen besproken worden. Daarnaast is de bijeenkomst ook een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers uit het bedrijfsleven.

Aanmelden

De eerste 150 aanmeldingen zijn verzekerd van deelname. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar esgbijeenkomst@mineleni.nl onder vermelding van uw naam, organisatie of bedrijf en branche. Mocht u specifieke vragen hebben die u tijdens de bijeenkomst graag behandeld zou willen hebben, dan nodigen wij u uit deze bij de aanmelding alvast te vermelden. Indien uw bedrijf meerdere personen afvaardigt, dienen zij afzonderlijk te worden aangemeld.