Big Improvement Day

Toespraak minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen, Big Improvement Day, Amsterdam.

Dames en heren,

‘Het grootste struikelblok op weg naar succes is de angst om te mislukken.’De angst om te mislukken belemmert veel mensen om te doen wat ze werkelijk willen. Terwijl die zo gevreesde mislukking achteraf vaak een cadeau blijkt te zijn. Dat hoor ik regelmatig van succesvolle ondernemers. De meesten van hen zijn ooit gigantisch op hun gezicht gegaan. Hebben daar enorm van geleerd. En zijn vervolgens dóór gegaan.

Filmmaker Woody Allen zei het zo: ‘If you’re not failing every now and again, it’s a sign you’re not doing ánything innovative’. En die man is één van de meest succesvolle filmregisseurs op deze aardbol. Hij heeft zich niet al te veel aangetrokken van projecten die fout afliepen, en ging gewoon verder.

Natuurlijk is het af en toe lastig, en is het nooit feest als iets mislukt. Maar het gaat er om wat je vervolgens doét. Doorknokken of de handdoek in de ring gooien? Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat voor Ondernemend Nederland!

Misschien verwacht u het niet om dit uit mijn mond te horen, maar ik zou het geweldig vinden als er een ondernemerscultuur ontstaat waarin men niet bang is om te mislukken. Een cultuur waarin je trots mag zijn op wat je gepresteerd én geprobeerd hebt. Ook als dat mislukt. Want mislukkingen leiden vaak genoeg tot succes. En wie bepaalt trouwens wat een mislukking is?

Het calvinistische ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ heeft zijn langste tijd gehad. Waarom gewoon doen? Managementgoeroe Edward de Bono, vorig jaar één van de sprekers, zegt heel treffend: ‘Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg’.

Met ‘gewoon’ doen komen we als mens niet verder. Laat staan als land. En dat terwijl er genoeg problemen zijn die schreeuwen om een innovatieve oplossing. Problemen die ons allemaal aangaan: de toegang tot voldoende energie, voedsel en grondstoffen. De stijgende CO2-uitstoot. Het behoud van natuur en biodiversiteit. De creativiteit, het lef en de vindingrijkheid van echte durfals is ónmisbaar voor het vinden van oplossingen. Ik denk dat ondernemers het verschil kunnen maken.

Ondernemen loont. Het loont letterlijk, in de portemonnee. Het loont op persoonlijk vlak; je wordt er een rijker mens van. En het loont voor ons land. Voor onze welvaart én ons welzijn.

Ik ben trots op onze Nederlandse ondernemers, en het ondernemerschap dat zij door de jaren heen getoond hebben. Iconen zoals Anthony Fokker, Anthon Philips, Albert Heijn, Sylvia Tóth, Reinout Oerlemans, Marlies Dekkers, John de Mol…

Maar ik ben ook trots op jonge ondernemers die aan het begin staan van hun carrière. Straks spreek ik met een stel jonge ondernemers, van de ’25 onder de 25’ van Sprout. Wie weet zitten daar de iconen van de toekomst bij!

Laat ik één hedendaagse icoon uitlichten. Joop van den Ende. Eén van de winnaars van een BID-award. Hij wilde als jonge jongen artiest worden. Hij werkte als clown, conferencier en acteur, maar het werd geen succes. Daarop begon hij zijn eigen theaterbureau. Eén van de eerste dingen die hij organiseerde was een revue, met de toen nog onbekende André van Duin. Het werd een groot succes. Er volgden diverse hoogtepunten, zowel op tv als in het theater. Van Goede Tijden Slechte Tijden tot de Phantom of the Opera. Een succesverhaal.

Maar ook deze topondernemer heeft zakelijke teleurstellingen meegemaakt. In het begin van zijn carrière, toen hij zelf artiest wilde worden. En later, toen hij probeerde door te breken op Broadway met de musical Cyrano. Het werd een grote financiële flop. Toch liet Joop zich niet kisten. Het was even slikken en weer doorgaan.

Een positieve man en een inspirator voor velen. Iemand voor wie ik grote bewondering heb. Net als voor al die andere ondernemers, groot en klein, die hun droom durven volgen en ergens voor gáán.

Ik wil dat we van het stigma afraken dat er niks mag mislukken. Je kunt mislukken, daar van leren, en weer dóórgaan. Daarom help ik ondernemers om het starten van een bedrijf makkelijker te maken. Door de verplichting om naar de notaris te gaan te schrappen, en de verplichting tot het storten van een startkapitaal.

Laten we ophouden controlefreaks te zijn. Niet alles is controleerbaar. Vernieuwen lukt niet zonder af en toe te falen. Je bent een ‘experienced entrepreneur’ als je hebt gefaald. Een ervaren ondernemer.

Bert Twaalfhoven, 82 jaren jong, en vorig jaar hier op het podium met een ondernemende twintiger, veertiger en zestiger, zegt het ongeveer zo: ‘ik heb 52 bedrijven gehad, waarvan 17 een mislukking.’ Hij is er gewoon trots op! Heel verfrissend.

Ter ere van hem, ter ere van Joop, ter ere van al die ondernemers die lef hebben, wil ik een nieuwe Award in het leven roepen: de Feniks Award.

Dé prijs voor de ondernemer die als een feniks herboren wordt en oprijst uit zijn as. Een hart onder de riem voor iedereen die ooit flink onderuit is gegaan en daar van geleerd heeft.

En voordat er druk getwitterd wordt: deze prijs is alleen voor ondernemers, niet voor politici :-)

Dames en heren, ondernemers,

Big Improvement Day draait om positiviteit, om wat er goed gaat in Nederland. Laten we ook onze mislukkingen omarmen, en kijken wat we daarvan kunnen leren. En laten we mensen die dúrven op handen dragen! Ik sluit graag af met mijn motto voor vandaag: ‘Failure is the mother of all succes’.

Een hele inspirerende middag!