Drie mannen veroordeeld voor uitbuiting Oekrainers

De rechtbank in Alkmaar heeft twee Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden voor arbeidsuitbuiting, mensensmokkel, illegale tewerkstelling en valsheid in geschrifte. Een Nederlandse medeverdachte kreeg 4 maanden cel en een taakstraf van 240 uur opgelegd. Deze veroordeling volgt op een onderzoek van de Inspectie SZW.

De verdachten lieten in Oekraïne mensen ronselen die vervolgens veel geld betaalden om naar Nederland af te reizen. Ook betaalden ze voor valse documenten en arbeidsbemiddeling. Eenmaal hier werden de Oekraïners te werk gesteld in de land- en tuinbouw of de krantenbezorging. De slachtoffers waren afhankelijk van de verdachten voor het vervoer naar het werk, het werk zelf en de huisvesting. Het verdiende geld werd nooit uitbetaald en de woon- en werkomstandigheden waren slecht.

Volgens de rechtbank was er sprake van misleiding, misbruik van de kwetsbare positie van deze Oekraïners en uitbuiting. De verdachten haalden de slachtoffers puur en alleen naar Nederland om geld aan hen te verdienen. De Inspectie SZW legt dertien bedrijven boetes op voor het illegaal tewerk stellen van de slachtoffers.

Na het uitzitten van hun gevangenisstraf worden de beide Poolse verdachten overgedragen aan de Poolse autoriteiten omdat hen in Polen ook nog een gevangenisstraf wacht. Ook zijn de Oekraïense autoriteiten op de hoogte gesteld, zodat Oekraïne desgewenst een onderzoek naar de ronselaars kan starten.

De Inspectie SZW bestaat sinds 1 januari 2012 en is ontstaan na samenvoeging van de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).