Staatssecretaris De Krom stelt overgangsregeling WWIK vast

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de overgangsregeling vastgesteld voor kunstenaars die vóór 1 januari 2012 recht hadden op een uitkering op grond van de WWIK.  De overgangsregeling loopt van 1 januari 2012 tot 1 juli 2012. De regeling is in overleg met gemeenten vastgesteld.

Om tijdige en ordentelijke uitvoering mogelijk te maken is de regeling vandaag al in de Staatscourant gepubliceerd.

Vorige week is de conceptregeling voor advies verstuurd naar gemeenten die uitvoering gaven aan de per 1 januari afgeschafte Wet Werk en inkomen kunstenaars (WWIK).  Inhoudelijke opmerkingen van de centrumgemeenten zijn betrokken in de definitieve regeling.  

De WWIK uitkering was een aanvulling op het inkomen van kunstenaars. Volgens het kabinet past het niet dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor overige ondernemers of werknemers, Om die reden is deze aparte inkomensregeling per 1 januari afgeschaft. Kunstenaars met onvoldoende inkomsten kunnen vanaf die datum, net als mensen uit andere beroepsgroepen, een beroep doen op de Wet werk en bijstand.

Nadat het wetsvoorstel om de WWIK af te schaffen vorig jaar werd aangenomen in de Eerste en Tweede  Kamer diende een kort geding dat door FNV Kiem, de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars en enkele individuele kunstenaars was aangespannen. De rechter oordeelde op 3 januari dat er een overgangsregeling moet komen voor kunstenaars die voor 1 januari een WWIK-beschikking ontvingen en hun rechten nog niet hebben verbruikt. In een eerdere reactie op het vonnis liet de staatssecretaris weten het niet eens te zijn met dit vonnis. Hij gaat dan ook tegen de uitspraak in beroep.