Groen licht voor nieuwe onderzoeksreactor Petten

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de komst van een nieuwe onderzoeksreactor in het Noord-Hollandse Petten. Het kabinet en de provincie Noord-Holland willen hiervoor elk €40 miljoen vrijmaken. Het is voor het eerst sinds 1973 dat er in Nederland weer aan een nieuwe kernreactor wordt gewerkt.

Onderzoek naar kernenergie

Reactor van Petten in de avondschemering.

De nieuwe Pallas-reactor zal de bestaande Hoge Flux Reactor in Petten vervangen. De reactor wordt al 50 jaar gebruikt voor onderzoek naar kernenergie. Petten voorziet daarnaast in ruim een derde van de wereldwijde behoefte aan medische isotopen voor onder meer het opsporen en behandelen van kanker.

Belangrijk voor gezondheidszorg

De installatie werkt veilig maar dient op den duur te worden vervangen. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is blij dat de weg vrij is voor de komst van de nieuwe onderzoeksreactor. 'Dat is belangrijk voor de gezondheidszorg en omdat we met Pallas onze kennis over kernenergie op peil houden.'

Marktpartijen exploiteren

De Pallas-reactor kan in 2022 operationeel zijn. De €80 miljoen van de rijksoverheid en de provincie Noord-Holland is bedoeld voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure van de reactor. Het College van Gedeputeerde Staten doet hiertoe op korte termijn een voorstel aan Provinciale Staten. Voor de realisatie van de onderzoeksreactor wordt een nieuwe, onafhankelijke organisatie opgericht. De bouw en exploitatie van de reactor moet door marktpartijen worden betaald.