Lagere uitvoeringskosten UWV en SVB door vereenvoudiging regels

Door vereenvoudiging van wet- en regelgeving bespaart het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in de periode 2012-2015 ruim €58 miljoen en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in diezelfde periode €8 miljoen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Vereenvoudiging van diverse regels leidt tot minder ingewikkelde en daardoor goedkopere uitvoering. Het voorstel draagt niet alleen bij aan het kabinetsvoornemen om structureel €18 miljard te bezuinigen in 2015, maar past ook in de bredere doelstelling van het kabinet om de overheid kleiner en efficiënter te maken.

Bij UWV en SVB is voor elke taak en regeling gekeken of de uitvoering efficiënter kan. Daaruit is gebleken dat een aantal regelingen erg duur is door hoge uitvoeringskosten. Een voorbeeld is de vaststelling van de hoogte van een loongerelateerde uitkering, zoals de WW of de WIA. Voortaan wordt gekeken naar het laatstverdiende loon waardoor geen informatie meer verzameld hoeft te worden bij vroegere werkgevers. Daarnaast worden de te hanteren definities aangepast aan de beschikbare informatie in de automatiseringssystemen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van de wetsvoorstellen en de adviezen van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.