Persconferentie na ministerraad 20 januari 2012

De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
Vandaag in de ministerraad hebben we ingestemd om het wetsvoorstel minimumstraffen in te dienen bij de Tweede Kamer. Criminelen krijgen een zwaardere straf als zij binnen tien jaar opnieuw een misdrijf plegen met ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Het kabinet vindt een zwaardere straf gerechtvaardigd als een eerdere veroordeling voor een zeer ernstig misdrijf de dader er niet van heeft weerhouden opnieuw in de fout te gaan. En hiermee geven we uitvoering aan een belangrijk deel van het regeer- en gedoogakkoord en de afspraken die zijn gemaakt bij de formatie tussen CDA, VVD en PVV.

Daarnaast sturen we vandaag wetsvoorstellen voor vereenvoudiging van regelingen bij het UWV en de SVB naar de Tweede Kamer, excuus naar de Raad van State. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer, eerst naar de Raad van State. Bij beide organisaties is voor elke taak en regeling gekeken of de uitvoering efficiënter kan. Vereenvoudiging van diverse regels leidt tot minder ingewikkelde en daardoor ook een goedkopere uitvoering. En met dit voorstel wordt – dat past ook in het streven van het kabinet naar een kleine, krachtige en dienstverlenende overheid – wordt maar liefst 58 miljoen euro bespaard in de periode 2012-2015, maar – minstens zo belangrijk - wordt ook de regeldruk voor u en mij, voor ons allemaal behoorlijk verminderd.

In de ministerraad is ook uitvoerig stilgestaan bij de internationale agenda, die ook deze week domineerde in een hoop opzichten. Zo hebben we bezoek gehad vandaag, deze week, een paar dagen geleden, gisteren en eergisteren van mijn Israëlische collega Netanyahu. Woensdag had hij gesprekken, gisteren is hij in het Catshuis geweest. Uiteraard is er ook gesproken over de situatie, ook vandaag in de ministerraad, in Iran en in Syrië. Maar we hebben ook met elkaar vastgesteld dat het goed is dat we de betrekkingen met Israël verder intensiveren. Er komt een samenwerkingsraad Nederland-Israël, die zal op 7 juni in Israël voor het eerst bij elkaar komen. Het gesprek met Netanyahu stond, naast alle politieke ontwikkelingen, ook in het teken van alle economische belangen en goede banden tussen Nederland en Israël. Het is immers een land wat voor Nederland een belangrijke handelspartner is. En ook omgekeerd geldt dat Nederland voor Israël een belangrijke handelspartner is. En we willen die economische samenwerking graag bevorderen. Dat is ook de reden waarom Maxime Verhagen heeft afgesproken om te komen tot een handelsmissie naar Israël. U weet: dit kabinet zet sterk in op de groei van de economie. Een van de instrumenten om de economie te laten groeien zijn handelsmissies. We verdienen onze boterham, zo is dat nou eenmaal als exportland, in het buitenland.

Woensdag had ik de eer om mijn Belgische collega Elio di Rupo te ontvangen op zijn eerste buitenlandse bezoek. Ook daar vormde de economie een zeer belangrijk gespreksonderwerp. En natuurlijk ook de gemeenschappelijke opstelling in de Europese Raad. We waren het eens dat we moeten praten uiteraard over begrotingsdiscipline, maar dat het ook goed is dat we op 30 januari bij de volgende Raad ook spreken over economische groei, en wat gaan we nou doen om ervoor te zorgen dat de economische groei ook wordt losgetrokken. We werken op het moment nauw samen met de Britten om te komen tot voorstellen over economische groei. Die delen we met andere landen, onder andere dus ook met de Belgen, en we zullen zien dat de komende tijd daar heel veel contacten daarover gepland staan. Onder andere daarvoor relevant volgende week, dan is het World Economic Forum in Davos. Daar zal ik donderdag en vrijdag zijn. Daar zijn ook veel collega’s. Uiteraard de gebruikelijke bezoeken en ontmoetingen daar, maar ook de gesprekken in het kader natuurlijk van de top van 30 januari, de maandag daarna. Dat is ook de reden dat volgende week niet ik maar collega Maxime Verhagen u te woord zal staan na afloop van de ministerraad.