Rutte: zwaardere straf bij herhaling misdrijf

Criminelen die binnen 10 jaar opnieuw een zwaar misdrijf plegen, krijgen een zwaardere straf. 'We stellen duidelijke grenzen en treden streng op wanneer die worden overschreden. Zeker bij herhaling.'

Dat zei minister-president Rutte in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Minimumstraffen

Het wetsvoorstel minimumstraffen wordt bij de Tweede Kamer ingediend. Met dit voorstel krijgen criminelen een zwaardere straf als zij binnen 10 jaar opnieuw een misdrijf plegen met ernstige gevolgen voor het slachtoffer en waarop een maximum gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer.

Regelingen UWV

Verder heeft de ministerraad besloten verschillende regels van het UWV en de Sociale Verzekeringsbank te vereenvoudigen. Daarmee wordt niet alleen €58 miljoen bespaard, maar het vermindert ook de regeldruk voor burgers.

Samenwerking Israël

Minister-president Rutte blikte in de persconferentie terug op de ontmoeting met zijn Israëlische collega Netanyahu.

Nederland en Israël hebben afgesproken de betrekkingen te intensiveren. Er komt een samenwerkingsraad die op 7 juni 2012 in Israël een eerste bijeenkomst heeft.

Het gesprek stond vooral in het teken van de economische samenwerking, die dit kabinet graag wil bevorderen. Daarom heeft minister Verhagen (EL&I) afgesproken dat er in 2012 ook een handelsmissie naar Israël gaat.

Di Rupo en de informele Europese Raad

Deze week ontving de minister-president ook de Belgische premier Di Rupo tijdens zijn eerste buitenlandse bezoek. Ook in dit gesprek was de economie het belangrijkste onderwerp.

Di Rupo deelt het Nederlandse standpunt dat strikte begrotingsdiscipline in de EU gepaard moet gaan met maatregelen om de economische groei te bevorderen. Dit onderwerp staat op de agenda van de informele Europese Raad op 30 januari. 'Wij zullen dan ook zoveel mogelijk samen optrekken op dit punt', aldus Rutte.

World Economic Forum

Voorafgaand aan de informele Europese Raad bezoekt de minister-president op 26 en 27 januari het World Economic Forum in Davos. Daar spreekt hij met wetenschappers en topmensen van internationale organisaties en het bedrijfsleven over verschillende economische toekomstvisies.