Weekers: “anti-filevoorstellen b50 interessant”

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën noemt de voorstellen van de werkgroep b50 om files te bestrijden interessant. “Files kosten tijd en geld, daarom ben ik erg blij met alle voorstellen vanuit het bedrijfsleven om ze aan te pakken.”

Het rapport doet voorstellen voor fiscale filebestrijding voor werknemers mèt en zónder auto van de zaak. Voor werknemers met auto van de zaak wordt een Bonus/Malus leasebudget voorgesteld. Hierbij wordt de werknemer door middel van een variabele kostenvergoeding gestimuleerd om  minder en zuiniger te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Als de werknemer hierdoor tegen lagere kosten kan reizen, dan kan hij deze bonus in eigen zak steken.

Voor werknemers zonder auto van de zaak, wordt een persoonlijk mobiliteitsbudget voorgesteld. Met dit voorstel krijgt de werkgever de mogelijkheid om heel concreet te sturen op het aantal reizen en de wijze van vervoer. Hiermee ontstaat een prikkel waardoor werkgever en werknemer zich telkens kunnen afvragen of de reis wel noodzakelijk is en of de auto wel het geëigende middel is om de reis te maken. Dit voorstel zou een stelselwijziging betekenen die goed moet worden doorgerekend op budgettaire gevolgen en administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Weekers laat de beide voorstellen verder bestuderen door enkele  ambtenaren en de opstellers van het rapport.