Welslagen Italiaanse hervormingen in EU belang

Het is niet alleen voor Italië van belang dat de ingeslagen weg van structurele hervormingen van de regering Monti succesvol is. Het is ook heel belangrijk voor Nederland en de Europese Unie. Dat zei staatssecretaris Knapen vandaag tijdens zijn overleg met Italiaanse minister Moavero voor EU-zaken.

‘Europa volgt de Italiaanse hervormingen nauwgezet. We zien dat er veel vooruitgang wordt geboekt en dat de Italiaanse samenleving achter de hervormingen staat. De regering Monti verdient dan ook alle steun’, aldus de staatssecretaris.

Knapen besprak in zijn ontmoeting met Moavero ook de onderhandelingen voor het Euroverdrag en de Europese meerjarenbegroting. ‘Sinds september heeft Nederland veel voor elkaar gekregen om begrotingstoezicht binnen de eurozone te versterken, zoals een versterkte rol voor de Commissie en bijna automatische sancties wanneer landen begrotingsafspraken herhaaldelijk niet nakomen. Die resultaten moeten we nu zo stevig mogelijk juridisch verankeren’, aldus de staatssecretaris.

Naast strikter begrotingstoezicht en eigen inspanningen van landen om bezuinigingen en hervormingen door te voeren moet de EU ook hard werken aan economische groei en werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de dienstenmarkt en de digitale interne markt. Nederland en een aantal andere landen zullen daarover tijdens de komende informele Europese Raad op 30 januari in Brussel voorstellen doen. Nederland en Italië zullen tijdens de Europese Raad van maart voorstellen doen om de interne markt te versterken.