Nederlander krijgt leiding over NAVO-vlootverband

Commandeur Ben Bekkering heeft gisteren het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) overgenomen van zijn Italiaanse collega, admiraal Gualtiero Mattesi. Dat gebeurde op de marinebasis in het Italiaanse Taranto.

SNMG1, zoals de vloot ook wel wordt aangeduid, is een Immediate Reaction Force. Deze patrouilleert waar de NAVO haar belang wil onderstrepen. Zo draagt de SNMG1 bij aan het omgevingsbeeld en onderstreept het vlootverband de bondgenootschappelijke solidariteit.

Tegelijkertijd onderhoudt het eskader een hoge mate van gereedheid, zodat ze snel en afdoende is in te zetten voor taken, die varieren van humanitaire assistentie tot een evacuatie of het veiligstellen van een zeegebied. Ook dient de vloot als de vooruitgeschoven commando-capaciteit voor de NATO Response Force. Commandeur Bekkering heeft met zijn internationale staf een onderkomen aan boord van vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter.

Bekkering: “Ons programma kent een hoog tempo en is zeer gevarieerd, van operaties als Active Endeavour en Ocean Shield tot oefeningen voor de gereedstelling van de NATO Response Force. Het brengt ons van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het belang van de zee voor onze economie en onze veiligheid onderstreept de relevantie van deze taak.”

SNMG1

SNMG1 bestaat momenteel uit 4 schepen uit Nederland, Canada en Duitsland. Het komende programma van het eskader omvat onder meer patrouilles in de Middellandse Zee in het kader van de NAVO-operatie Active Endeavour en enkele NAVO-oefeningen. Begin mei bezoekt SNMG1 Den Helder, waar de De Ruyter zal worden afgelost door Hr. Ms. Evertsen. Begin juni zal De Evertsen het Suezkanaal passeren en de leiding over de antipiraterij-operatie Ocean Shield op zich nemen.