Afscheid van 'EHBO'er van het Binnenhof'

Tjeenk Willink neemt na 15 jaar afscheid van het vicevoorzitterschap van de Raad van State. Premier Rutte blikte terug op zijn lange loopbaan.

Herman Tjeenk Willink voor de ingang van de Raad van State, bij zijn afscheid.

Herman Tjeenk Willink is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdiensten als vicepresident van de Raad van State. Vandaag heeft hij uit handen van Hare Majesteit de Koningin de koninklijke onderscheiding ontvangen.

Dit gebeurde tijdens de Buitengewone Vergadering van de Raad van State waar afscheid werd genomen van Tjeenk Willink als vicepresident. Bij deze vergadering waren ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig, evenals minister-president Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de ministers van BZK en Veiligheid en Justitie.

De minister-president bracht, ook namens alle leden van de regering, zijn zeer hartelijke dank over voor het vele en goede werk dat Tjeenk Willink als vicepresident heeft verricht: 'Vandaag neemt u afscheid van een functie die professor Joop van den Berg ooit typeerde als 'EHBO'er van het Binnenhof'. Dat is wat huiselijk geformuleerd voor de eerbiedwaardige post van vicepresident van de Raad van State, maar er zit veel waars in. Zeker in uw geval. Want u hebt in die 15 jaar menig pleister geplakt en noodverbandje aangelegd.'