Nationale App Prijs voor slimme toepassingen van overheidsdata

Het kabinet stelt een Nationale App Prijs in om mensen te inspireren slimme, creatieve apps te ontwikkelen met gebruik van overheidsdata. De prijs, die jaarlijks zal worden uitgereikt, bedraagt €12.500 en gaat vergezeld met een beeldje.

Meisje bekijkt haar Ipad

Handig

Bekende voorbeelden van apps die werken op overheidsdata zijn Buienradar en Carspotter. 'Nieuwe apps zijn niet alleen handig,' zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). 'De winst zit ook in de bijdrage aan de economie en werkgelegenheid die de app-industrie kan leveren.'

Stimuleren gebruik open data

De bewindsman wil het aanbod en het gebruik van open data stimuleren. 'De overheid heeft een schat aan informatie voor het gebruik in apps. Wij stellen die data zoveel mogelijk gratis ter beschikking. Ik hoop dat provincies en gemeenten dit voorbeeld snel volgen.'

Vistory winnaar 'Apps voor Nederland' - wedstrijd

Met het instellen van de Nationale App Prijs geeft minister Verhagen een vervolg aan de 'Apps voor Nederland'-wedstrijd die het kabinet dit jaar heeft georganiseerd. De minister maakte 26 januari 2012 in Utrecht bekend dat Vistory deze competitie heeft gewonnen.

Vistory toont op de mobiele telefoon Nederlandse geschiedenis in beelden en films die te maken hebben met de plek waar iemand zich bevindt. Voor de wedstrijd hebben ondernemers 48 nieuwe apps ontwikkeld op basis van open overheidsdata.