Goed lokaal bestuur is voorwaarde groei ontwikkelingslanden

Professionele en integere instituties – ook op lokaal niveau – zijn basisvoorwaarden voor vooruitgang op vele terreinen, maar vooral ook voor economische groei. Dat zei staatssecretaris Knapen vrijdag bij de nieuwjaarsreceptie van VNG-International.

‘Het belang van goed bestuur voor ontwikkelingslanden staat buiten kijf. Dat veiligheid en rechtsorde een van mijn vier prioriteiten is, is dan ook geen toeval,’ aldus de staatssecretaris die daarnaast prioriteit legt bij water, voedselzekerheid en seksuele gezondheid.

De staatssecretaris sprak zijn waardering uit voor het programma waarvoor VNG International financiering heeft aangevraagd. Dat is erop gericht het lokaal bestuur in ontwikkelingslanden te versterken. Of de subsidie van ruim 22 miljoen euro voor vijf jaar definitief wordt, hangt af van de uitgewerkte landenprogramma’s die de organisatie eind mei inlevert.

Aan gemeente Langedijk reikte de staatssecretaris de wisselbeker van en  voor gemeenten uit voor de Meest Inspirerende Millenniumgemeente. De Millenniumgemeenten dragen bij aan het behalen van de VN-Millenniumdoelen. 53% van de Nederlanders woont in een van de 154 Millenniumgemeenten.